PRIZZI'S HONOR (1985,SAD) - 7,5/10


 

Bila je ova crnohumorna romatična krimi drama pretposljednji film koji je snimio veliki američki filmaš Jon Huston (Blago Sierra Madre, Džungla na asfaltu, Afrička kraljica). "Čast Prizzijevih" pomalo je i parodija na tada iznimno popularne filmove o Cosa nostri koji su se od pojavljivanja "Kuma" snimali na veliko u Americi. Čak i "Prizzi's Honor" počinje velikim vjenčanjem u mafijaškoj obitelji, a na tom će se vjenčanju Charley Partanna (Jack Nicholson), ubojica i kumče starog don Corrada Prizzija (William Hickey) zaljubiti u misterioznu plavušu. Ta ljubav praktički na prvi pogled bit će obostrana jer će se i Irene (Kathleen Turner) zaljubiti u sredovječnog mafijaša, no problem će nastati što je i ona profesionalni ubojica.

Dodatni problem je što je Irene umješana u neke egzekucije vezane upravo uz obitelj Prizzi, a Charley je i prije imao određenih problema jer se baš nije držao obiteljske etike. Naravno da je riječ o mafijaškoj etici u kojoj je obitelj uvijek na prvom mjestu, a ranije je Charley išao kontra obiteljskih naputaka i raskinuo je zaruke s unukom don Corrada, Maerose (redateljeva kćer Anjelica Huston). To mu ona nikad nije zaboravila i već četiri godine je u samonametnutom obiteljskom egzilu jer očito Charley nikad nije odgovarao za svoj postupak. No, plavokosa Irene potpuno je zaludjela Charleya i prekršit će on sva pisana i nepisana mafijaška pravila samo kako bi bio s njom.

A problemi će se samo nizati u "Časti Prizzijevih", čak pomalo bizarnom filmu u kojem je Huston zloglasnu Cosa nostru prikazao kao pravu karikaturu. Najveća karikatura je upravo stari don Corrado čiji sinovi imaju barem 60, 65 godina, a on izgleda kao groteskni poluživi vampir, sav blijed kao da ga je svaka trunčica humanosti odavno napustila. I priča će se tu razviti prilično neočekivano, a nesretni Charley naći će se posve rastrgan između odanosti obitelji i ljubavi kakva se događa vjerojatno samo jednom u životu. Imamo je "Čast Prizzijevih" ukupno osam nominacija za Oscara (među njima za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, glavnu i sporednu mušku ulogu), no jedinu nagradu osvojila je Anjelica Huston za sporednu žensku ulogu iako se prigovaralo da je ulogu dobila samo zato što je kćer režisera, ali i zato što je tada bila u vezi s Nicholsonom.

Iako je Anjelica Huston jedina osvojila Oscara, Nicholson je po običaju sjajan kao sredovječni hladnokrvni mafijaški ubojica, iznimno opasan tip. Fino mu parira i Turner kao Irene za koju se čini da svo vrijeme zavlači Charleya i stalno mu nešto mulja, a kada je čovjek vidi, vjerojatno nikad ne bi pomislio da je i ona profesionalna ubojica. Riječ je o iznimno zabavnom i dinamičnom filmu za koji je očigledno da su se svi dobro zabavljali dok su ga snimali, no ipak ne spada u gornji dom stvaralaštva Johna Hustona. Svejedno, "Čast Prizzijevih" je potvrda da je i u kasnijoj fazi karijeri znao on biti iznimno nadahnut, a važnu ulogu imao je i književni predložak poznatog američkog pisca i scenarista Richarda Condona koji je bio Hustonov dugogodišnji prijatelj.

IMDB LINK 

Primjedbe