PROMISED LAND (2012,SAD) - 8/10


 

Kad su prvi put snage udružili Matt Damon i Ben Affleck kao scenaristi, a Gus Van Sant kao režiser, rezultat je bio briljantni "Good Will Hunting". Punih petnaest godina kasnije Damon je ponovno napisao scenarij i odglumio je glavnu ulogu u filmu koji je režirao Van Sant (My Own Private Idaho, To Die For, Finding Forrester, Elephant i bizarni prepisivački remake Hitchcockovog Psiha), no rezultat tu ipak nije bio tako impresivan, iako je "Promised Land" baš jedan od onih filmova kakve i inače volim. Riječ je o jednoj od onih drama na tragu "Erin Brokovich" i sličnih filmova u kojima su u središtu priče borbe pojedinaca protiv moćnih korporacija. 

Samo što je poznata priča ovdje iznesena iz pomalo drukčije perspektive, a umjesto Afflecka koscenarist je bio još jedan poznati glumac, John Krasinski koji je također utjelovio jednu sporednu ulogu. Damon je pak mladi zaposlenik korporacije Global, energetske kompanije koja se specijalizirala za proizvodnju prirodnog plina koji se nalazi pod zemljom i to posebnom tehnologijom. Ta tehnologija se naziva fracking ili frakturiranje po naški, a riječ je o procesu kojim se voda i druge kemikalije obično pumpaju niz tip bunara koji se okreće horizontalno duboko pod zemljom. Eksplozivi i sila tekućina često uzrokuju pucanje i lom stijene u blizini bušotine. Prirodni plin ili nafta pod zemljom mogu teći u te pukotine i u bušotinu, a zatim se obično potiskuju prema gore kako bi se dohvatili cijevima, kamionima i drugom opremom.

Takva tehnologija i dalje je dosta kontroverzna jer upumpavanje kemikalija u zemlju može dovesti do onečišćenja zemlje i podzemnih voda, no svejedno se fracking i dalje naveliko koristi, najviše u SAD-u. Upravo je zadatak Damonovog Stevea Barnesa i njegove starije kolegice Sue Thomason (Frances McDormand) uvjeriti mještane farmerskog mjesta u Pennsylvaniji da je ta tehnologija dobra za njih. Riječ je o mjestu koje se generacijama bavi poljoprivredom i među mnogima postoji bojazan da bi ta nova tehnologija ekstrakcije plina mogla dovesti do onečišćenja i uništenja njihovog stila života. S druge strane, neki mještani su i više nego sretni što bi preko noći mogli postati bogati ako daju svoju zemlju na korištenje.

Očigledno je da Steve i Sue lažu jer još uopće nisu poznate posljedice koje takva tehnologija može donijeti, no uz podmićivanje, laganje i agresivnu kampanju, čini se da im dobro ide u uvjeravanje ljudi. Sve dok stari profesor znanosti na skupu građana ne postavi pitanje opasnosti te tehnologije, a u gradiću će se uskoro pojaviti i mladi environmentalist Dustin (Krasinski) koji će pokušati uvjeriti mještane da ne pristaju na tu faustovsku ponudu. I premda Steve u početku djeluje kao jedan od onih tipičnih tipova koji rade za takve velike energetske divove i ne čini se kao da se previše uzbuđuje što ljudima laže u lice i uvjerava ih da im donosi dobrobit i prosperitet.

Misli on za sebe da je dobar čovjek, da ne čini ništa loše, već samo odrađuje svoj posao, no s vremenom će on morati početi preispitivati svoje postupanje i svoj posao. Uvjerljiva je to i problemska drama koja skriva i brojna iznenađenja, a inspiraciju za scenarij Damon i Krasinski su pronašli u seriji istraživačkih članaka o tehnologiji frackinga objavljenih u New York Timesu. Prvotna ideja je bila da Damon sam režira "Promised Land", a onda se sjetio starog druga Van Santa koji se brzo zainteresirao. Premijeru je film imao u Berlinu, a iako je loše prošao prema kino blagajnama dok mu ni kritika nije bila posebno blagonaklona, izazvao je žestoku reakciju naftno - plinskog lobija.

IMDB LINK 

Primjedbe