RUSSIA 1985-1999: TRAUMAZONE (2022,GBR) - 10/10


 

Senzacija, čudo, nevjerojatno, šokantno preblage su riječi za opisati ovu nevjerojatnu dokumentarnu BBC-jevu seriju koju potpisuje iskusni i nagrađivani britanski dokumentarist Adam Curtis. Kao što i naziv ove sedmodjelne serije sugerira, pratimo tu kako je izgledao život ne samo u Rusiji u razdoblju od 1985. do 1999. godine, već djelomično i u ostalim zemljama nastalim raspadom Sovjetskog saveza. I sastavljen je "TraumaZone" isključivo od arhivskih snimaka nastalih u tom razdoblju u kojima su BBC-jevi dopisnici iz Rusije snimali obične ljude, ali i političare, kriminalce, oligarhe, raspadajuću vojsku. Baš sve segmente raspadajućeg društva.

Donosi ova serija nevjerojatan, senzacionalan uvid u život Rusije u tom trusnom i kaotičnom razdoblju i "TraumaZone" je sadržaj koji jednostavno mora pogledati svaki onaj koji želi barem donekle pokušati razumjeti što se to događalo i što se događa ondje. Kako je izgledao kolaps komunizma i dolazak demokracije koja se pokazala kao potpuna katastrofa tijekom devedesetih i što je to zapravo početkom 21. stoljeća dovelo do toga da jedan anonimus, nepoznati birokrat, aparatčik iz St. Petersburga koji se odaziva na ime Vladimir Putin postane predsjednik. No, to je sami kraj ove fascinantne serije koja je postavljena linearno, kronološki od sredine osamdesetih kada je Gorbačov preuzeo vlast u SSSR-u i kada je sustav počeo pucati.

Sve ono što će se tu događati zapravo sjajno prikazuje okolnosti koje su dovele Putina na vlast i tko su bili ljudi koji su ga doveli, a to bi mogao biti sadržaj neke druge Traumazone. Sredinom osamdesetih već je postalo očito da je komunistička utopija neuspjela i da toj ogromnoj totalitarističkoj diktaturi prijeti skora propast. Potom na scenu stupa Mikhail Gorbačov sa svojom famoznom perestrojkom i ubrzava propast SSSR-a, a ujedno omogućuje i rađanje buduće vladajuće kaste u Rusiji i svim susjednim državama - oligarha. I djeluje sve to posve nadrealno, apsolutno suludo.

Tvornice koje izgledaju kao da su zapele u 19. stoljeću umjesto birokrata preuzimaju "menadžeri" kojima je Gorbačov dao moć vjerujući da će uz njihovu pomoć gospodarstvo prodisati. No, dogodilo se posve suprotno. Duh je pušten iz boce i krenuo je nevjerojatni grabež, kriminal neslućenih i nezamislivih razdoblja koji se ne zaustavlja do danas. Kriminalci će se početi ubijati pred tvornicama automobila, a zemlja će tonuti u potpuni kaos. Način na koji Curtis donosi priču o raspadajućoj Rusiji je senzacionalan. Nema tu klasičnog naratora, već samo uz određenu snimku dobivamo u potpisu vrijeme i mjesto gdje se što događa kako bi se shvatio kontekst.

I trebale su tu zasigurno godine i godine da bi se pregledala sva ta silna arhiva BBC-jevog dopisništva iz Moskve, a Curtis je na ideju za snimanje ovakvog vrijednog, važnog i nasušno potrebnog dokumentarca došao kada je britanska javna televizija krenula digitalizirati sav taj sadržaj. Posve je nevjerojatno kako je sve to snimljeno, a iako je vjerojatno svakome tko pomisli na Rusiju u tom prevratničkom periodu jasno da se ondje svašta događalo, ono što vidimo ovdje je izvan svake pameti. Tim više jer BBC-jevi novinari i dokumentaristi svo to vrijeme snimaju i prosječne, obične ljude sa svih strana Rusije pa i drugih bivših komunističkih zemalja i te osobne, obično tragične i nevjerojatne ljudske priče, svemu ovom daju dodatnu dimenziju.

Sve ono što vidimo potpuno je nestvarno i neshvatljivo, a tako sjajno i jednostavno objašnjeno da i onome koji i nije nešto pretjerano informiran o vanjskoj politici i situaciji u Rusiji, sve tu mora sjesti na mjesto. Shvaćamo tu i kako su nastali prvi oligarsi i tko su oni bili te kako su de facto preuzeli vlast nakon što je predsjednik postao Boris Jeljcin. Vidimo i kako je izgledala ta munjevita transformacija iz planske, komunističke ekonomije u slobodno tržište i to na način kakav vjerojatno nije viđen nigdje ni prije, ni poslije na svijetu. Vidimo i kako su sve te države nastale raspadom SSSR-a imale građanske ratove ili su bile na rubu, kao i da su u baš svima vlast ugrabili dojučerašnji komunistički šefovi.

Ta terapija šoka koja je uslijedila nakon dolaska Jeljcina i oligarha koji su ga podržavali na vlast potpuno je uništila sve i dodatno osiromašila taj napaćeni i nesretni narod koji se nadao da je njihovim mukama došao kraj padom komunizma. No, slijedit će još gore vrijeme, divlje devedesete tijekom kojih će se dogoditi najveća pljačka u povijesti čovječanstva. Pratimo tu od početka devedesetih i političku scenu u Rusiji, a posebno je zanimljiv ekstremni desničar i nacionalist Vladimir Žirinovski koji je kasnije postao Putinov koalicijski partner. Na tako perfektan način vidimo u "TraumaZone" što je to dovelo Rusiju tu gdje je danas i kakve su nepovratne greške napravljene u tranziciji, a zbog tih grešaka najveća zemlja svijeta trpi i danas.

IMDB LINK 

Primjedbe