THE CHILDE (2023,KOR) - 6,5/10


 

Korejski filmovi su nam u 21. stoljeću donijeli puno veselja, no snima se odavno ondje sve i svašta. Na gledanje ovog akcijskog trilera odlučio sam se zbog njegovog scenarista i režisera, Parka Hoon-junga, koji se predstavio kao scenarist već kultnog revenge trilera "I Saw the Devil". Ubrzo je Park i sam počeo režirati te je u početku snimio neke solidne filmove, no što dalje to slabije pa je tako "The Childe" tipični korejski mainstream akcić kakvi se danas godišnje štancaju na desetke. I dalje ću radije pogledati korejski mainstream akcić od američkog, no bilo je ovo dosta prosječno, naivno i neuvjerljivo.

No, barem sam uz njega nešto novo naučio, a to je da se dijete Koreanca i Filipinke (ili obrnuto) pogrdno naziva - kopino. Upravo jedan takav kopino je i glavni junak ovog filma, Marco Han (Kang Tae-joo), mladi boksač čija je majka teško bolesna, a on je do grla u dugovima. Oca nikad nije ni upoznao, sada ga pokušava pronaći kako bi došao do novca za plaćanje mamine operacije, a sreća će mu se ubrzo osmijehnuti. Ili mu se tako barem čini jer će njega pronaći odvjetnik koji predstavlja njegovog oca, bogatog poduzetnika koji je također teško bolestan i pitanje je dana kad će umrijeti.

Marco će se tako s odvjetnikom zaputiti iz Filipina u Koreju, a i prije nego što shvati, uplest će se on u krvavu borbu za nasljedstvo među svojom polubraćom i polusestrama te će shvatiti da je fino zajeban. Da situacija ne bude jednostavna (ipak je to korejski film), tu je i misteriozni plaćeni ubojica (Kim Seon-ho) koji roka sve redom kao da mu je Liam Neeson tata i vrlo brzo "The Childe" će se pretvoriti u prilično besmisleno krvoproliće. Imamo tu i jednu scenu koja kao da je prepisana iz kultnog "Oldboya" (bez brige, nije ono s hobotnicom, već scena u kojoj Oldboy sa čekićem potamani cijelu vojsku), a do kraja ćemo ipak shvatiti što je tu zapravo bilo po srijedi.

IMDB LINK 

Primjedbe