THE CONVERT (2023,NZL) - 6,5/10


 

Novozelandskog filmaša porijeklom Maora Leea Tamahorija i dalje se najbolje sjećamo po sjajnoj nezavisnoj drami "Once Were Warrriors" o disfunkcionalnoj maorskoj obitelji koja se ne snalazi u surovoj svakodašnjici. Preselio je Tamahori kasnije u Hollywood, snimao tamo uglavnom manje zapažene filmove, čak i jedan iz serijala o Jamesu Bondu (Die Another Day) pa i akcijski spektakl "XXX". U zadnje vrijeme Tamahori se vratio kući i snimio je sada povijesnu akcijsku dramu čija se radnja odvija 1830. godine. Vrijeme je to kada je britanska kolonizacija Novog Zelanda već naveliko počela, a okrutna je to i nasilna drama, baš kakvo je bilo i to vrijeme.

Poznati modus operandi kolonizatora i osvajača oduvijek je bio po principu divide et impera odnosno podijeli pa vladaj. Za razliku od miroljubivih australskih domorodaca Aboridžina koje su britanski kolonizatori bez većih problema svladali, na Novom Zelandu je situacija bila bitno drukčija. Maori su bili prilično ratoborni, divlji i nisu dopuštali da ih se samo tako stavi pod čizmu. No, ta brojna maorska plemena bila su i međusobno u sukobima, jedni druge su konstantno napadali i ubijali, a podmukli Englezi tu su situaciju dodatno iskorištavali. Huškali bi ih jedne na druge da se međusobno potamane pa da ih oni potom lakše podčine, a na Novi Zeland se zaputio i izmučeni svećenik Thomas Munro (Guy Pearce).

I on je nekoć sudjelovao u brojnim ratovima, nagledao se pa i sam je činio jeziva krvoprolića koja mu ne idu na čast i kojih se stidi i vjerovao je on da će dolaskom u novi svijet otvoriti novu životnu kartu. No, brzo će shvatiti da je situacija ondje gotovo identična, a da su uvjeti još suroviji i okrutniji. Taj čovjek kojeg izjeda krivnja zbog nasilja koje je prošao i ne želi više u nečem sličnom sudjelovati, spasit će mladu maorsku princezu, a shvatit će da se našao usred krvavog rata za teritorij između dva plemena. Sve još dodatno zakuhava trgovac oružjem s kojim je i doplovio na Novi Zeland, a sve će voditi prema krvavoj bitci između ta dva plemena. Snimio je Tamahori iznimno ambiciozan film u kojem se trudio na što je autentičniji i uvjerljiviji mogući način prikazati to povijesno razdoblje u svojoj zemlji, no godine nadničarenja u Hollywoodu kao da su uzele danak i djelovalo je to dosta generički, holivudski, ne posve realistično kako sam priželjkivao.

IMDB LINK 

Primjedbe