THE EDGE OF THE BLADE (2023,FRA) - 6,5/10


 

Švicarski glumac Vincent Perez najbolje je dane proživio, bar kad je život ispred kamere, do 30. godine. Predstavio se on u "Cyranu" uz bok Gerardu Depardieu, kasnije i u "Kraljici Margot" i "Indokini". Oprobao se Perez ne pretjerano uspješno u Hollywoodu, bavio se i fotografijom, a ova povijesna drama je i četvrti film koji je režirao. Vodi nas on u "The Edge of the Blade" u Pariz 1887. godine i to u svijet mačevalaštva i dvoboja. Povijest dvoboja za čast mačevanjem ili nekom drugom vrstom obračuna trajala je tisuću godina, a konačno su dueli ili dvoboji takve vrste napušteni tek nakon II svjetskog rata. Iako su još od srednjeg vijeka dvoboji bili zabranjeni, svejedno su se prakticirali za razriješavanje sukoba, a dueli su se smatrali isključivo muškom stvari.

No, vidjet ćemo da će se ovdje jedna žena i to feministička buntovnica Marie-Rose Astié de Valsayre (Doria Tillier) pobuniti protiv tih društvenih normi. I ne samo tih jer vrijeme je to kada je ženama zabranjeno nositi hlače, dakako da one još nemaju pravo glasa, ma vjerojatno im je sve zabranjeno. Do mačevanja će ona doći preko Clementa Lacazea (Roschdy Zem), iskusnog prvaka i trenera u školi mačevanja čijeg će nećaka u duelu usmrtiti okrutni pukovnik Berchere (Perez). Našoj feministici će se pak u svojim tekstovima narugati novinar s dobrim političkim vezama (Damien Bonnard) i Marie-Rose će zadovoljštinu pokušati potražiti u dvoboju. Problem je samo što je, jasno, ženama zabranjeno sudjelovanje u dvobojima, no ova inteligentna i šarmantna sufrežetkinja i aktivistica će se ipak pobrinuti da dođe u priliku obraniti svoju čast.

I naravno da će joj učitelj postati stoički, šutljivi i mudri Lacaze, a iako je sama tema ovdje iznimno zanimljiva pa i okruženje je Perez iznimno dobro prikazao, ostao mi je "Une affaire d'honneur" ipak nekako nedorečen. Vrhunci filma ovdje su dakako dvoboji koje Perez režira izvrsno, no sve ono između nekako pati i ima problema s ritmom i tempom i prava je to šteta. Film je to koji istovremeno pokušava realistično i uvjerljivo prikazati kako su izgledali ti dvoboji, bili oni klasični mačevaočki, s pištoljima ili sa sabljama na konjima, ali i koji pokušava uhvatiti duh vremena u kojem je čast i dalje bila na prvom mjestu. Trudi se Perez prikazati i kako je bilo to još društvo u kojem su žene služile gotovo isključivo kao ukras, no jedna odlučna dama pokušat će to promijeniti i pokazati da su žene jednako sposobne za sve kao i muškarci.

IMDB LINK 

Primjedbe