THE EXORCISM (2024,SAD) - 5/10


 

Teško je shvatiti što se to u zadnje vrijeme događa s Russellom Croweom. Kao da je u njega ušao duh Nicolasa Cagea pa bira valjda svaku ulogu koja mu se ponudi, a nešto pamtljivo nije snimio već duže vrijeme. I već drugi put u samo godinu dana odlučio je on glumiti o egzorcističkom hororu, a nakon "Papinog egzorcista", evo ga i u filmu jednostavno nazvanom "Egzorcizam". Priča oko ove kombinacije psihološke drame i horora bila je tako zanimljivo da jednostavno nisam mogao zaobići "The Exorcism" iako je sve sugeriralo da će to biti još jedan slabašan film. Na kraju se pokazalo da je priča oko filma puno zanimljivija od samog filma koji je bizaran pokušaj nečega što nije ni klasični holivudski horor, a ni jedan od onih arty horora, već nešto nedefinirano i između.

Scenarist i redatelj ovog filma je čovjek po imenu Joshua John Miller, a njegov otac je glumac Jason Miller kojeg najviše pamtimo po ulozi svećenika Damiena Karrasa u "Egzorcistu". Da, onom legendarnom Friedkinovom "Egzorcistu" na kojeg se pozivaju svi horori koji se bave demonskom opsjednutošću pa tako i ovaj film u kojem zapravo pratimo snimanje filma o egzorcizmu. U zadnji čas uloga u filmu dopala je izmučenom i propalom glumcu Anthonyu Milleru (Crowe), nekadašnjoj zvijezdi koja se uništila alkoholom nakon što mu je oboljela žena. Kroz flešbekove dobijamo nagovještaj da je Miller bio žrtva seksualnog zlostavljanja od svećenika kada je bio dječak i ministrant, a k njemu se taman vratila i 16-godišnja kćer nakon što je izbačena iz škole.

I što je najbolje od svega, Crowe uopće nije loš kao glumac koji je digao ruke od svega pa i od sebe, a njegovo psihičko stanje dodatno će početi propadati nakon što ga redatelj (Adam Goldberg) počne dodatno tjerati preko granica, izvlačiti iz njega ono najgore. Da ne zaboravim, Miller je izabran za uloga svećenika egzorcista, a pokazat će se da je to prokleta uloga jer na setu filma kao da će se pojaviti neka demonska prisutnost. Zadnjih godina zaista imamo hiperprodukciju tih filmova o egzorcizmu tako da je sama ideja poigravanja s tim prožvakanim podžanrom djelovala zanimljivo i svježe. No, Miller (stvarni redatelj koji je liku dao svoje prezime) kao da se to trudio upropastiti nevjerojatnom tromošću, sporošću i jednostavno je nevjerojatno kako je to dosadan i spor film.

IMDB LINK 

Primjedbe