THE LONG GAME (2023,SAD) - 7/10


 

Još jedna i više nego solidna sportska drama stiže nam iz Amerike. No, umjesto o košarci, baseballu, hokeju, američkom nogometu, "The Long Game" je biografska sportska drama o golfu. Golf je oduvijek bio sport elita, rezerviran uglavnom za bogate bijelce koji su se na taj način stoljećima razgibavali, a pratimo tu stvarnu priču iz sredine pedesetih o nekolicini mladih podrijetlom iz Meksika koji su se pokušali probiti u tom sportu. I film koji je snimio američki filmaš porijeklom iz Kube Julio Quintana izbjegava upadanje u klišeje kada je riječ o sličnim biografskim filmovima. Zanimljivo je kako je Quintana prethodno bio asistent Terrenceu Malicku od kojeg je očigledno naučio kako uhvatiti prirodu i okruženje, a film je osmislio prema stvarnoj priči o Mustanzima, petorici mladih meksičkih nosača golf palica koji su sami izgradili svoj teren za golf u južnom Teksasu da bi 1957. godine postali državni školski prvaci.

Već od početka nam je jasno da je to vrijeme kada Meksikancima ondje baš i nije preugodno. Na restoranima stoje natpisi kao što je "Zabranjen ulaz psima i Meksikancima", a ne samo da prema njima postoje predrasude, već i nerijetko otvoreni rasizam. Svi se ponašaju kao da je za Meksikance predviđeno životarenje, poslovi vrtlara, kućnih pomoćnica i sličnih pomoćnih poslova, no jedan idealistički nastrojeni profesor to će pokušati promijeniti. JB Pena (Jay Hernandez) i sam osjeća taj rasizam. Iako je ratni veteran, nije on primljen u lokalni golf klub unatoč preporuci svog prijatelja i nadređenog u II svjetskom ratu, nekad slavnog golfera Franka (Dennis Quaid).

No, ondje će upoznati pet mladih nosača koji igraju golf i angažirat će ih za školsku ekipu. Dakako da je najproblematičniji od njih ujedno i najtalentiraniji jer Joe (Julian Works) će u početku odbiti taj prijedlog, no vrlo brzo pokazat će se da ti mladi Meksikanci uopće ne zaostaju za bijelim vršnjacima. Ubrzo će i Franka angažirati kao pomoćnika, a lako je za pretpostaviti da ovoj momčadi neće biti nimalo lako. I to ne zato što su loši, već zato što će se cijelo okruženje na sve načine truditi da ne uspiju. Bio je na kraju "The Long Game" jedna od onih inspirativnih sportskih drama snimljenih po istinitim događajima, kvalitetan film koji nije patetičan i sladunjav, već baš suprotno.

IMDB LINK 

Primjedbe