THE LONG SHADOW (2023,GBR) - 8,5/10


 

Sjajna igrana true crime serija stiže nam iz Velike Britanije, a "The Long Shadow" s razlogom se odmah nakon premijere uspoređivalo s kultnim Fincherovim "Zodiacom". Ako vam priča o Yorkshirskom Trbosjeku nije poznata, najtoplije preporučujem da se ni slučajno ne googla nešto o njemu za vrijeme trajanja serije, a pratimo tu istinitu priču o slučajevima koji su u drugoj polovici sedamdesetih traumatizirali Leeds, Bradford i ostale dijelove ove britanske pokrajine. I ne samo da je "The Long Shadow" unikatan po tome što priču o brutalnim ubojstvima i najdužom policijskom potjerom u britanskoj povijesti pratimo iz perspektive žrtava i istražitelja, a ne iz ubojicinog ugla, već i zato što donosi ova serija sjajan uvid u britansko društvo tog vremena.

Posebice jer su prve žrtve Rippera bile prostitutke. A vidimo da su se tada u tim dijelovima Engleske prostituciji odavale i udane žene, samohrane majke koje su na taj način pokušavale popuniti kućni budžet i prehraniti djecu. Kad se dozna da su žrtve prostitutke, dio javnosti će smatrati da su dijelom i same svojim ponašanjem dozvale ono što im se događa. Problem će nastati jer će nakon nekog vremena ubojica početi napadati i žene koje nisu prostitutke, no svejedno će se i njih etiketirati kao takve. Sve one bit će obilježene bile prostitutke ili ne, a serija Georgea Kaya sjajno prikazuje vrijeme u kojem su žene bile u bitno podređenom položaju u odnosu na muškarce te je policija ženama tada sugerirala da im je najsigurnije da noću ne izlazi iz kuće.

Naravno da će to izazvati bijes, ali i buđenje među ženskom populacijom, a na sve će to utjecati i već poslovična aljkavost policije, ali i taština inspektora i njihovih šefova nespremnih za priznavanje vlastitih pogrešaka. Sjajno ova serija prikazuje to dugogodišnje tapkanje u mraku policije, ali i paniku koja se s godinama i novim ubojstvima širi među populacijom. Bijes zbog toga što mu policija nikako ne uspijeva ući u trag, a nove žrtve se svako malo pojavljuju. Pa iako su svi ti inspektori koji će se mijenjati na čelu istrage kroz godine, glavni fokus serije upravo je na ženama. Na pojedinačnim žrtvama, ali i na ženama općenito pa tako u uvodnoj sceni vidimo prvu žrtvu Wilmu McCann kako uspavljuje djecu, a potom odlazi na štajgu kroz dvorišna vrata da ne probudi tu djecu. Potom je u središtu pažnje druga žrtva, Emily Jackson, majka četverto djece koja će se uz nevoljku muževu podršku odlučiti na prostituciju kako bi se donekle izvukli iz grozne životne situacije.

Kako će vrijeme prolaziti, neće se puno toga mijenjati jer i mnoge druge žene u sličnoj situaciji će se unatoč strahu i unatoč tome što su svjesne opasnosti, odlučivati na prostituciju. Vidjet ćemo kako će životi žena koje će preživjeti napade biti uništeni jer će ih cijelo društvo etiketirati kao prostitutke, a na to će utjecati i policija koja će se uporno držati teorije da Ripper cilja isključivo prijateljice noći, već kada i postane jasno da to nije tako. Serija je to koja perfektno prikazuje ne samo mizoginiju tog vremena, već i rasizam jer shvaćamo da je to bio način razmišljanja i ponašanja tog vremena.

Iako tu nema poznatih glumaca, ako donekle izuzmemo Tobyja Jonesa kao prvog inspektora zaduženog za istragu i Davida Morrisseya kao njegovog nasljednika, već smo naučili da Britanci valjda imaju vagone tih talentiranih, manje poznatih ili posve nepoznatih glumaca koji uvijek kad se pojave djeluju tako uvjerljivo i autentično. I siva fotografija dodatno potencira ne samo jezivost i opasnost cijele situacije, već i sumornost tog vremena, posebno u tim tada još uvijek industrijskim i rudarskim dijelovima Engleske koje će ubrzo zadesiti katastrofa. Rijetko koji true crime je tako dobro cijelu priču smjestio u društveno - politički kontekst vremena, a snimljeno je to tipično britanski temeljito, s puno detalja. Što je također važno, priča se tu ne rasteže nepotrebno i sve je tu sjajno zaokruženo u sedam epizoda od pedesetak minuta. Shvaćamo tu svu frustraciju društva jer se čini da je policija bespomoćna i na potpuno krivom tragu bez obzira što valjda ne postoji muškarac koji bar donekle odgovara opisu iz Yorkshirea, a da ga nisu ispitali. Izvrsna serija i jedan od najboljih true crime sadržaja posljednjih godina.

IMDB LINK 

Primjedbe