THE WATCHERS (2024,IRS) - 6/10


 

Ishana Night Shyamalan kći je poznatog američkog filmaša rodom iz Indije M. Nighta Shymalana (Šesto čulo, Neslomljivi, Znakovi, Zaselak) pa i ne čudi da su ona i njene sestre odrastale gledajući horor filmove. Vjerojatno su najgledaniji bili očevi filmovi, a mlada Ishana odlučila je krenuti putem poznatog tatice te je debitantski film koji je napisala u dobi od 21, 22 godine upravo on financirao, a potom ga je uspjela prodati Warner Brosu i to za lijepih 30 milijuna dolara. I nije poznata produkcijska kuća fulala jer su "Promatrači" na kino blagajnama zaradili više od 50 milijuna, a snimila je ona horor fantaziju u kojoj je itekako očigledan utjecaj poznatog tate i njegovog stvaralaštva.

Na trenutke me "The Watchers" podsjetio na "Zaselak", na trenutke na "Znakove", na trenutke na nedavni "Old", a sve to je začinjeno irskom mitologijom pošto se radnja filma odvija ondje. U irskom Galwayu je završila mlada Amerikanka Mina (Dakota Fanning) koja se ne može pomiriti sa smrti majke jer je uvjerena da je baš ona kriva za njenu pogibiju prije 15 godina. Izgubila je ona kontakt sa sestrom blizankom Lucy, a život će joj se potpuno preokrenuti kada na putu za Belfast gdje treba isporučiti papigu, zaluta u čudnoj drevnoj šumi. Pokazat će se to da je riječ o šumi iz koje nema izlaza i u kojoj nekakva demonska stvorenja proganjaju i ubijaju sve koji ondje zalutaju.

Dobro, ne baš sve jer Minu će spasiti misteriozna starica Madeleine (Olwen Fouere) te će se ona smjestiti u bunkeru u koji ta demonska stvorenja ne mogu. Ondje se nalaze i Ciara (Georgina Campbell) i Daniel (Oliver Finnegan), a ta misteriozna demonska stvorenja promatraju ljude koja su ondje pronašla utočište i ne dopuštaju im izlazak. Iako je ideja na koju je Ishana došla prema istoimenom romanu A. M. Shinea bila zanimljiva, zapelo je to dosta u realizaciji. Kao da se nije mogla odlučiti želi li od "Promatrača" napraviti klasični horor ili neku vrstu bajke o demonskim bićima odnosno mitskim stvorenjima koja čuvaju šumu, a saznat ćemo do kraja i kako su nastala i zašto su tako okrutna prema ljudima koji zalutaju u njihovoj šumi.

IMDB LINK 

Primjedbe