TO LIVE AND DIE IN LA (1985,SAD) - 7/10


 

William Friedkin proslavio se sedamdesetih legendarnim filmovima kao što su "Francuska veza" i "Egzoricst". No, osamdesete za Friedkina nisu bile ni izbliza uspješne iako je neo-noirovski akcijski krimić "Živjeti i umrijeti u Los Angelesu" solidno prošao na kino blagajnama, a hvalila ga je i američka kritika. Povlačile su se i usporedbe između ovog filma s genijalnom "Francuskom vezom", ponajviše jer i u "To Live and Die in LA" imamo jednu dugu scenu naganjanja s automobilima, no realno gledajući ova dva filma ne mogu stati u istu rečenicu. Snimio je Friedkin "To Live and Die in LA" prema istoimenom romanu Geralda Petievicha, koji je od 1970. do 1985. godine bio agent američke tajne službe.

Nakon uspjeha njegovih krimića, čovjek se posvetio pisanju te je kasnije ekranizirano još nekoliko knjiga ovog pisca porijeklom iz Srbije. Iako bi se zahvaljujući činjenici da je čovjek zaista bio tajni agent dalo naslutiti da Petievich itekako zna o čemu piše, svejedno je ovaj film bio tipični izdanak osamdesetih. Naivan, dosta tanak i neuvjerljiv, s prilično šupljim dijalozima i ne pretjerano uvjerljivom glumom. Naravno, ako izuzmemo tada mladog Willema Dafoea u ulozi dijaboličnog negativca te je posve očigledno koliko je on bolji i kvalitetniji glumac od ostatka ekipe. Zapravo je teško povjerovati da je ovaj film režirao isti čovjek koji je snimio briljantna djela kao što su "Francuska veza" i "Egzorcist" tako da je i ova sedmica koju sam dodijelio "To Live and Die in LA" prilično nategnuta.

Dafoe je tu Rick Masters, kriminalni mastermind koji se u Los Angelesu bavi krivotvorenju novca. Agenti tajne službe Richard Chance (William Peterson) i Jimmy Hart istražuju tko to po Kaliforniji raspačava visokokvalitetne lažne dolare, a nakon što Rick ubije Harta, Chance će se novom partneru Johnu Vukovichu zakleti da će krivotvoritelju stati na kraj na bilo koji način. I Chance je poznat po impulzivnom ponašanju i nepoštivanju pravila, a ujedno je on i korumpiran te baš i ne sluša naredbe nadređenih. Nakon što uspiju uhvatiti jednog od Mastersovih pomoćnika (John Turturro), Chance i Vukovich počet će se približavati opasnom kriminalcu, no priča se baš i neće rasplesti onako kako su oni očekivali. Preuzimanje rizika i zaobilaženje pravila osvetit će se tajnim agentima jer će se Masters pokazati još opasniji nego što su mislili.

IMDB LINK 

Primjedbe