WOMEN ON THE VERGE OF A NERVOUS BREAKDOWN (1988,ŠPA) - 8/10


 

Ovom je ekscentričnom komedijom Pedro Almodovar postao i međunarodna zvijezda, a "Žene na rubu živčanog sloma" bile su i prvi od (do sada) šest njegovih filmova nominiranih za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Film je to koji je Almodovara etablirao i kao tzv. "ženskog autora" jer su glavni protagonisti u njegovim filmovima bile žene, a lepršava je to komedija kojom je zacrtao i svoj vizualni stil. Visokoestetizirani, gotovo na rubu kiča, s prepoznatljivim i do u detaljem ušminkanim dizajnom interijera, scenografijom, kostimima i šminkom. Tako i ovdje sve pleše po rubu kiča, a pratimo ovdje sudbinu žene po imenu Pepa (Carmen Maura) koju će iznenada i bez riječi ostaviti njen oženjeni ljubavnik Ivan (Fernando Guillen).

Oboje su glumci ili bolje rečeno bave se sinhroniziranjem američkih filmova na španjolski jezik, a u sljedeća dva dana Pepa će na sve moguće očajničke načine pokušati ući u trag voljenom Ivanu. Tijekom te grozničave i apsurdne potrage otkrit će ona brojne tajne, ali i spoznati štošta o svojim stvarnim osjećajima, a kroz ta dva dana susrest će ona razne ekscentrične likove koji su na neki način povezani s nestalim Ivanom. I zaista je Almodovar ovim filmom pokazao da je unikatan, originalan i poseban koji je u španjolski pa i svjetski film donio nešto potpuno novo. Obrađivao je on teme koje drugi autori njegovog vremena, pogotovo ne u Španjolskoj, nisu obrađivali i to na način kakav nije nitko prije, vjerojatno ni poslije njega.

Zanimljivo je kako je uloga Pepe bila i posljednja za Carmen Mauru kod Almodovara, barem za duže vremensko razdoblje, nakon što je prethodno glumila ona u svim njegovim ranim filmovima. Krenula je sa "Ženama na rubu živčanog sloma" i Almodovarova komedijska faza, a taj je film ključan jer je svijet prepoznao i prihvatio njegovu jedinstvenu autorsku viziju koja je do tada prolazila ipak dosta nezapaženo. Na kraju je "Women on the Verge of a Nervous Breakdown" osvojio pet španjolskih nacionalnih nagrada Goya, među njima i za najbolji film, originalni scenarij i glavnu glumicu dok je Maura osvojila i nagradu za europsku glumicu godine. Također, Almodovar je nagrađen za europsko otkriće godine iako je tada već imao 39 godina, a iza sebe šest dugometražnih filmova.

IMDB LINK 

Primjedbe