BLINK TWICE (2024,SAD) - 7/10


 

Poklopilo se sasvim slučajno da sam ovaj uzbudljivi i provokativni triler pogledao baš u vrijeme kada su svi portali puni priča oko tih misterioznih zabava Puff Daddyja, Diddija ili kako se taj debil već danas zove. Nije poznati rap-mogul prvi koji je organizirao slične zabave za bogate i slavne u kojima tko zna što se radi djevojkama željnim pažnje, slave i vjerovanja da će im takvo društvo donijeti probitak. Sjetimo se samo milijardera Jeffreya Eppsteina i njegovih pedofilskih zabava, Hugha Hefnera i njegovog Playboy Mansiona u kojem se događalo bogtepitaj što. Takvi najblaže rečeno ljigavi ljudi kojima je očito dopušteno sve, očigledno su poslužili kao inspiracija američkoj glumici Zoe Kravitz, kćeri pjevača Lennya Kravitza i glumice Lise Bonet koja posljednjih petnaestak godina gradi solidnu glumačku karijeru.

"Blink Twice" je iznimno moderan i aktualan triler u kojem je Kravitz ne samo na zanimljiv način prikazala duh vremena, već je okupila i iznimno kvalitetnu glumačku ekipu. Film otvara isprika tehnološkog mogula i milijardera Slatera Kinga (Channing Tatum) koji se u televizijskom intervjuu ispričava zbog neke nerazjašnjene uvrede nekome i skrušeno i ponizno on obećava da će se promijeniti. Kaznit će se on, doduše, zbog toga djelomičnim povlačenjem iz javnosti kupnjom otoka na nekim toplim predjelima, a upravo taj naizgled rajski otok bit će poprište razvratnih zabava za koje će se ispostaviti da su još dekadentnije, mračnije, razvratnije i morbidnije nego što se čine na prvu.

Naravno da će u početku to za dvije mlade konobarice i najbolje prijateljice Fridu (Naomi Ackie) i Jess (Alia Shawkat) sve to djelovati kao ispunjenje sna. Već od same činjenice da će ih King pozvati na svoj otok nakon što ih slučajno upozna dok one konobare na gala-večeri njegove kompanije, ali i od činjenice da su u društvu bogatih, slavnih i moćnih i to na njihovom terenu. Potpuno će Fridu i Jess očarati taj raskošni i ekstravagantni stil prepun šampanjca, neke fine droge, hrane, bazena, no jasno da tu mora postojati nekakva "kvaka". Uz njih dvije će na otoku završiti još tri mlade ljepotice, Sarah (Adria Arjona), Heather (Trew Mullen) i Camilla (Liz Caribel), a ondje je i Kingova svita: Cody (Simon Rex), Vic (Christian Slater), i Tom (Haley Joel Osment).

Nakon nekog vremena Frida kao da će početi naslućivati da se ondje događa nešto mračno, a pripremila nam je Kravitz ovdje neka zanimljiva iznenađenja uz potpuno neočekivani twist u samoj završnici. Bio je "Blink Twice" još jedan od sadržaja o svijetu bogatih i slavnih kakvi se zadnjih godina naveliko snimaju i njihovoj oholosti, pakosti i uvjerenosti da mogu činiti što god požele i da će im sve proći. Film je to i o današnjoj opsesiji dobrog dijela "običnih" ljudi, smrtnika koji se bave nekim prosječnim, normalnim svakodnevnim poslovima i koji maštaju kako će jednog dana postati dijelom kružoka tih novovjekih bogova s Olimpa te se ugurati u njihovo društvo. No, taj ulazak mogle bi ove nesretnice skupo platiti, a ono što ih čeka je prilično šokantno, bolesno i groteskno, ali pretočeno u uzbudljiv i dinamičan triler.

IMDB LINK 

Primjedbe