SMUGGLERS (2023,KOR) - 6,5/10


 

Korejski filmaš Ryoo Seung-wan već se ispraksirao u snimanju akcijskih filmova koji imaju dobru prođu na tamošnjim kino-blagajnama, no "Smugglers" je ipak bio korak unatrag u odnosu na puno bolje "Battleship Island" i "Mogadishu". Radnju ovog akcijskog krimića smjestio je on u korejsku provinciju sedamdesetih, a već sam naziv filma sugerira čime se glavni protagonisti bave. Nakon što je u blizini primorskog gradića Guncheona otvorena kemijska industrija, do jučer glavna grana industrije odnosno ribarstvo u tom mjestu vrlo brzo je ugašena. More je zagađeno, ribe više nema, a to će nagnati neke koji su se do jučer bavili ribarenjem da se bace upravo na šverc - komerc.

Tako će se i dvije najbolje prijateljice Chun-ja (Kim Hye-soo) i Jin-sook (Yum Jung-ah) početi baviti tim specifičnim načinom šverca. Naime, one i još nekolicina žena iz sela bave se ronjenjem, a uskoro će umjesto školjki, riba i hobotnica s dna mora vaditi pakete u kojima se nalazi švercana roba. I umjesto pukog preživljavanja ribarenjem, pokazat će se ovaj novi biznis iznimno profitabilan, no vrlo brzo prekinut će ga policija. I dok će Chun-ja završiti u zatvoru, Jin-sook koja je uspjela pobjeći za vrijeme racije, nastavit će se baviti raznim muljažama.

Nekoliko godina kasnije, putevi će se nekad najboljim prijateljicama ponovno spojiti, a spojit će ih prilika života. Razvija se radnja "Smugglers" potom pomalo na tragu "Oceanovih 11", a pripremio je Ryu tu kompliciranu operaciju koju će pokušati izvesti junakinje. I snimljeno je to gotovo pa u holivudskom stilu. Očito je da je budžet tu bio barem pristojan jer sjajno je prikazana tu Južna Koreja sedamdesetih i okolnosti koje su tada vladale. Ipak, nekako više volim korejske filmove s njihovim tipičnim štihom, ne ovakve pokušaje kopiranja američkog stila i američkih tema, no svejedno je "Milsu" u originalu prošao odlično na tamošnjim blagajnama zaradivši gotovo 40 milijuna dolara.

IMDB LINK 

Primjedbe