WOLFS (2024,SAD) - 8/10


 

Sad će netko reći da sam potpuno poludio ili da sam se napio rakije, ali ovaj iznenađujuće zabavni i duhoviti akcijski triler još jednom je potvrdio da su George Clooney i Brad Pitt glumački tandem na koji smo valjda čekali još od Paula Newmana i Roberta Redforda. Dakako da George i Brad po kvaliteti glumačke izvedbe nikad neće moći stati u istu rečenicu s Robertom, pogotovo ne s Paulom, već sam ih prvenstveno usporedio po karizmi, kemiji na ekranu, a nakon tri nastavka Soderberghovog serijala o Dannyu Oceanu i genijalnom i tako podcijenjenom "Burn After Reading" braće Coen, evo ih opet zajedno na moju veliku sreću.

Oni su nešto što Amerikanci nazivaju fixerima, poslom koji je proslavio Ray Donovan odnosno oni su tipovi koji rješavaju neke ne baš ugodne situacije u kojima se nađu bogati i moćni. A u iznimno nezgodnoj situaciji će se naći državna odvjetnica usred kampanje za novi mandat Margaret (Amy Ryan) koja je pokupila mladog tipa, no on je očigledno malo pretjerao s drogom i predozirao se u hotelskoj sobi. Margaret će pozvati jednog fixera (Clooney), no ondje će se pojaviti i drugi (Pitt) kojeg je pozvala vlasnica hotela kako bi minimizirala štetu. Veliki problem je što niti jedan od njih nije posebno oduševljen što se našao na istom mjestu s konkurentom i nisu oni baš raspoloženi za suradnju. Ipak, morat će se prilagoditi situaciji kada se ispostavi da je klinac koji se predozirao nekome očigledno ukrao nekoliko kilograma čistog heroina.

I stvarno se ne mogu sjetiti kada sam gledao zabavniji i duhovitiji akcijski triler i zaista je prava šteta što je scenarist i redatelj "Vukova "Jon Watts izgubio godine (ali zasigurno usput osigurao nekoliko sljedećih generacija) štancajući filmove o Spidermanu jer očito je kako je čovjek iznimno talentiran. Snimljeno je to pod utjecajem Coena i Tarantina i odiše to od početka do kraja humorom i sjajno je to gotovo konstantno nadmudrivanje između dvojice rivala koji će silom prilika morati surađivati. Kako će vrijeme prolaziti tako će me "Wolfs" pomalo podsjećati i na akciće Johna Wooa iznimno popularne devedesetih, a nakon završne scene svakom filmofilu koji imalo drži do sebe bit će jasnije zašto sam odmah u startu izvukao onu tešku i pomalo pretencioznu usporedbu.

I ne samo da će se Clooney i Pitt naći u finom kaosu, već će oni "krešati" i na hrvatsko vjenčanje usred New Yorka gdje se udaje kćer gangstera s tradicionalnim hrvatskim imenom Dimitri u izvedbi uvijek dobro došlog Zlatka Burića. Konačno da su i Hrvati u nekom filmu dobili svoj mafijaški ogranak u Americi pa makar to bilo prikazano tako urnebesno neprecizno i promašeno. Tako na hrvatskoj svadbi tipovi koji više izgledaju kao nekakvi arapi plešu nekakvo blesavo kolo koje nema veze s mozgom, a čak ćemo čuti Brada Pitta kako nekog šalje u pičku materinu! Za mene koji sam odrastao na buddy - buddy akcijskim filmovima devedesetih ovo je bilo pravo osvježenje i iznenađenje, prvoklasni akcijski triler kakvih treba što više, a nadam se da dvojcu Pitt - Clooney ovo nije zadnja kolaboracija.

IMDB LINK 

Primjedbe