OPERATION MINCEMEAT (2021,GBR) - 7/10


 

Danas nam je itekako dobro poznato da se osim na bojnom polju, ratovi vode i u tmini. Negdje duboko u mraku vode se ti "nevidljivi ratovi" odnosno bitke u kojima sudjeluju obavještajne službe. Njihov rad podjednako je važan za pobjedu kao i "rad" ekipe u rovovima, a jednu iznimno važnu obavještajnu epizodu iz tog podzemnog, nevidljivog dijela II svjetskog rata donosi i ova gotovo pa tipična klasična britanska špijunska drama. Veteran John Madden (Zaljubljeni Shakespeare) pozabavio se operacijom koja možda i nije toliko poznata, no imala je iznimno važnu ulogu u usmjeravanju rata. "Operacija Mincemeat" po kojoj je dobio naziv i film bila je zapravo operacija prijevare njemačkih obaviještajnih službi uoči savezničkog iskrcavanja na Siciliji 1943. godine.

Nije tada trebalo imati posebno razvijen vojnički um da bi svima bilo jasno da će se saveznici iskrcati upravo na Siciliji. Bili su toga svjesni i nacisti koji su im ondje već počeli pripremati žestoku dobrodošlicu, a vrh britanske vojske strahovao je da bi samo iskrcavanje moglo nositi ogromne gubitke u ljudstvu. Kako bi se to izbjeglo i kako bi se naciste uvjerilo da će protuofenziva krenuti iz Grčke, britanska tajna služba okupila je ekipu koja je trebala osmisliti prijevaru. Na čelu tima bio je britanski pravnik židovskog porijekla Ewen Montagu (Colin Firth) koji se stavio na raspolaganje vojsci, a admiral Godfrey (Jason Isaacs) angažirao je i časnika Charlesa Cholmondeleya (Matthew McFadyen).

Zapravo je njegova ideja bila da se nacistima pokuša podvaliti leš britanskog časnika s lažnom korespodencijom između dvojice generala o planovima iskrcavanja u Grčkoj, a takva operacija na kraju će biti prihvaćena. Iako djeluje potpuno apsurdno i nemoguće da bi nacistički obavještajci mogli nasjesti na nešto takvo, Montagu i Cholmondeley uz pomoć tajnice Jean (Kelly MacDonald) koja će obojici prirasti srcu, na kraju će krenuti u realizaciju plana. I obiluje zaista ovaj film iznenađenjima, nevjerojatnim situacijama i koliko sam se uspio informirati, prikazao je praktički sve što se stvarno događati Madden potpuno realistično i sve što vidimo u ovom filmu, zapravo se i tako dogodilo.

Pravi je to staromodni špijunski film koji pomalo podsjeća na stare filmove iz serijala o Jamesu Bondu (što i ne čudi jer je jedan od članova britanske kontraobavještajne zajednice bio Ian Fleming, autor knjiga o agentu 007 koji je ujedno i narator cijele priče), samo bez onih bedastih gadgeta i bliskih susreta s ljepoticama svih vrsta. Glumačka ekipa također je na visini zadatka i uz navedene tu su i Johnny Flynn kao Fleming i Simon Russell Beale kao Churchill, a film je to s kojim sasvim sigurno neće promašiti oni koje vole klasične špijunske filmove.

IMDB LINK 

Primjedbe