BEGUILED (2017,SAD) – 6,5/10




I dok je prije petnaestak u Studengori godina tetošila ranjeno južnjačkog vojnika Judea Lawa, sada je Nicole Kidman u ruke potpao ranjeni sjevernjački vojnik, Colin Farrell. Tada je imala opasnu konkurenciju u, ako se dobro sjećam, Renee Zelwegger, a konkurencija je sada još opakija jer tu su Kirsten Dunst i mlađahna Elle Fanning {Neon Demon}. Pred kraj građanskog rata u Americi, više žena, djevojaka i djevojčica smještena je u svojevrsnu «sigurnu kuću», bolje rečeno klasičnu južnjačku vilu negdje u Virginiji. Dok rat bijesni i general Sherman sa svojom kažnjeničkom bojnom piči prema Atlanti, cure uživaju u miru kućice na osami, sve dok jedna od njih u obližnjem šumarku ne naleti na ranjenog kaplara.
Žene ranjenika prime u kuću, liječe ga, odluče ne predati ga južnjacima već ga skrivati dok se ne oporavi pa će već on sam otići put sjevera. No, puno žena u jednoj kući i jedan sam muškarac očito nisu dobitna kombinacija i lako je naslutiti kakve komplikacije počinju. Ni Colin baš i nije tako bezazlen kakvim se predstavlja damama, a poznato je da je Colin stari šarmer i, sasma logično, zašto bi se zadovoljio jednom, kad može se poigrati i s nekoliko djeva. Inače, ovaj film je imao premijeru na ovogodišnjem Cannesu, gdje je bio i u konkurenciji za zlatnu palmu. Tu nagradu ipak nije osvojio, no zato je nagradu za režiju dobila od starog Francisa Forda kći, Sofia Coppola.
Sofiu filmski svijet ponajprije pamti po odličnom Lost in Translation s genijalnim Billom Murrayjom i tada još relativno nepoznatom Scarlett Johansson. No, Izgubljeni u prijevodu pojavio se prije punih 14 godina, a od tada Sofia nije snimila ni blizu toliko uspješan i dobar film. Na tragu Izgubljenih nije ni Beguiled, vizualno besprijekorna drama smještena u doba građanskog rata u Americi, iako je riječ o sasvim solidnom filmu koji nije pogreška pogledati.
Ovaj puta Sofia se dokopala romana izvjesnog američkog pisca Thomasa Cullinana, a isto ovo djelo prije 45 godina ekranizirao je i Don Siegel. Moram priznati da se uopće ne sjećam tog djela (tko će popamtiti se te silne filmove) u kojem je ranjenog vojničinu igrao Clint Eastwood.

Primjedbe