NARCOS 3 (2017,SAD) – 9/10



Moram priznati da sam se mrvicu pribojavao što će biti s ovom serijom nakon što je na kraju druge sezone ubijen El Padron. Pablo Escobar bio je lik oko kojeg se više, manje vrtila radnja u prvih 20 epizoda ove serije nastale po istinitoj priči, ali ipak s dozom umjetničke slobode, što jasno i glasno stoji i na početku svake epizode. U prve dvije sezone imali smo tako jednog snažnog lika, uz Al Caponea vjerojatno najpozatijeg svjetskog gangstera i kuma zloglasnog medelinskog kartela, no i bez Pablita Narcos je odlična serija.

Na kraju, treća sezona oduševila me gotovo pod jednako kao i prva, priča je i dalje vrlo zanimljiva i realna, a sada imamo neke sasvim nove likove u glavnim rolama. Kao što se moglo naslutiti odmah na kraju druge sezone, nakon što je ubijen Escobar, primat u trgovini kokainom preuzeo je jedan drugi, podjednako zloglasan, ali još sofisticiraniji kartel, onaj iz grada Calija. Za razliku do Medelina, Cali je imao čak četiri El Padrona i zato je i priča ovaj puta strukturirana nešto drukčije, a to se, barem po mom sudu, pokazalo kao pun pogodak. Od stare ekipe tu je agent Javi Pena (Pedro Pascal, onaj tip kojem je u Igri prijestolja The Mountain Clegane zdrobio lubanju, srećom pa se oporavio Pedro od te sitne neprijatnosti na vrijeme da narkose ispraši). Ima tu dosta zanimljivih novih likova i iz kriminalnih i policijskih krugova, a istaknuo bih šefa osiguranja Jorgea Salceda oko kojeg će se dosta i vrtiti priča u ovoj sezoni te jednog od policajaca koji je isti Kevin Costner u mlađim danima. 

Narcos je i dalje izvrsna serija, a lijepe su vijesti da treća sezona po svemu sudeći nije kraj. Kao što se i najavljivalo, nakon Kolumbije borba protiv narkomafije u sljedećoj sezoni trebala bi preseliti u Meksiko, a ne sumnjam da će Narcos i na novoj adresi biti jedna od boljih serija koja se pojavila u zadnje vrijeme i da će i dalje biti na ovako visokoj razini. El Chapo i drugovi, najebali ste sljedeće godine!


Primjedbe