PIRATES OF CARIBBEAN: DEAD MEN TELL NO TALES (2017,SAD) – 4/10



Moram priznati da nisam ništa ni očekivao od novog nastavka serijala o kapetanu Jacku Sparrowu, no ovaj ne znam koji po redu nastavak, četvrti ili peti tko će ga više znati, pokazao se još slabijim od predviđanja. Posve je jasno da su Pirati s Kariba velika tvornica novca i da su prijašnji nastavci donijeli lijepu paricu producentima i filmskim kućama pa da će se serijal štancati dokle ide, no pomalo je žalosno što u ovom nastavku nema baš ničega vrijednog spomena. I dok mi je pričica o Jacku Sparrowu i njegovim avanturama na početku čak i bila simpatična, sa svakim nastavkom to je postajalo sve slabije i slabije, jadnije i jadnije, bezidejnije i bezidejnije. Svi ti silni nastavci već su mi se i pomiješali, no ovaj posljednji u nas preveden kao Salazarova osveta po meni je daleko najslabiji.
Ovdje nema ama baš ništa novoga. Samo recikliranje starih fora, a ovaj puta piscima scenarija kao da se stvarno nije dalo truditi. Vjerojatno u stilu ko jebe raju, posrkat će oni kakva god govna da im poslužimo (a to se pokazalo i točnim, film je za sada samo u Americi zaradio 170 milijuna dolara tako da će se pokriti troškovi produkcije od nevjerojatnih 230 milijunčića). Haj'mo malo ubaciti gusara zombija (već viđeno ako se dobro sjećam), jurnjave, trke, istih pošalica kao u prijašnjim nastavcima i evo Salazara. Zato smo i dobili ovakav bezvezan filmić, koji je stvarno gubitak vremena, ne znam, ovo bi moglo biti uzbudljivo samo onima koji vole dva sata mozak pustiti na pašu pa bezbrižno uživati u akcijskim vratolomijama i sličnim bedastoćama.

Od samog početka je jasno da Pirati s Kariba zapravo i nemaju previše veze s nekim klasičnim gusarskim avanturističkim filmom (ako nekog zanima solidna priča o gusarima bez zombija, krakena, divovskih lignji, brodova u boci i ne znam čega već ne neka pogleda sasvim solidnu gusarsku seriju Black Sails), nego je to čista fantazija. I stvarno mi to nije smetalo u početku. Prvi dio je bio baš simpatična zajebancijica s vrckavim Johnnyjem Deppom kao kapiten Vrabac. No, kako je očito ponestajalo kvalitetnijih ideja krenulo se s pretjerivanjima i bedastoćama, a žalosno je sada gledati Johnnyja koji je postao karikatura samog sebe. Koliko god da mu je ova uloga donijela para i slave, mislim da mu je Jack Sparrow istovremeno i zapečatio karijeru i od zanimljivog i prepoznatljivog glumca napravio tipa koji pošteni film nije snimio ne znam od kada. Šteta talenta, nažalost nije jedini koji se zakopao (možda prestrog izraz kad se uzme u obzir da je Đonica po svakoj epizodi pospremio u džep dvadesetak milijunčeka, a gdje je još postotak od zarade filmova i tko zna što sve ne) s takvim ulogama.

Besmisleno mi se sada ovdje baviti radnjom posljednjeg nastavka Pirata jer sve je to potpuno predvidivo i već viđeno. Standardno banalan zaplet, opet se tu pojavljuju nekakvi članovi obitelji koji se samo izgleda rađaju iz epizode u epizodu (ako se dobro sjećam u jednoj epizodi je Keith Richards glumio Jackova ćaću, a sada ima jedna scena u kojoj se Paul McCartney pojavljuje kao njegov stric). Više manje ista ekipa iz prijašnjih filmova ponovno je na okupu, uz dodatak nekoliko novih lica (Javier Bardem recimo kao zombi Salazar), no ni ovi Pirati nisu ništa više osim nekakve kvazirazonode za tinejdžere ili sličnu nezahtjevnu publiku.  

Primjedbe