THE HERO (2017,SAD) – 7/10



"The Hero" je jedan od onih dopadljivih, gorko-slatkih filmova koje je vrlo lako voljeti i koji nekako kao da uđu pod kožu. Riječ je o gotovo pa intimističkoj priči o ocvaloj zvijezdi westerna u ranim sedamdesetim godinama života, koja odmah na početku filma saznaje da ima rak. I to ne bilo kakav, već rak gušterače, jedan od onih najzajebanijih rakova, ako sam dobro shvatio. Možda sada ovo zvuči kao nekakva mrakulja od priče, no upravo suprotno. "Junak" je zapravo prilično optimistična i topla priča o tome kako uvijek postoji nešto pozitivno za što se treba uhvatiti u životu, a nešto lijepo ti se dogodi baš možda onda kad se najmanje nadaš i očekuješ.

Nekako mi djeluje kao da je ovaj film upravo pisan za Sama Elliotta, glavnog glumca "The Heroa", a potpuno je jasno da tu postoje velike sličnosti između njega i lika kojeg igra, zvijezdu iz nekog davnog doba, Leeja Haydena. Iako je čovjek odigrao bezbroj uloga, meni će uvijek prva asocijacija na Elliotta biti Veliki Lebowski, gdje je glumio pripovjedača (svi koji su se pojavili u Lebowskom odmah me podsjete na ovu bezvremensku zafrkanciju od filma braće Coen). No, prije Lebowskog, Elliott je bio nekakav idealni tip čovjeka s američkog zapada, klasični moderni kauboj i prava ikona u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Glas valjda još dublji od Toma Waittsa, gusti dugi brk, prodoran pogled od kojeg je u nesvjest valjda padala svaka gospođa i gospodična od Wyominga i Colorada pa sve do Montane i Kanzasa.

A upravo takav nekakav je i lik kojeg Elliott ovdje glumi. Šarmatni ostarjeli glumac kojeg više nitko praktički ne treba, zaboravljen i od obitelji koju je nekad davno zapravo on sam odbacio, a jedini prijatelj mu je njegov diler. Zašto je dobro imati kvalitetnog dilera najbolje se može vidjeti baš u ovom filmu, jer nekad se i na najčudnijim mjestima mogu dogoditi najnevjerojatnije stvari. Naravno, šalim se malo, no istina je da upravo kod dilera Lee upoznaje nekog tko mu vraća vjeru u život.

Simpatično je i vidjeti da ulogu Elliottove supruge (doduše bivše) glumi njegova supruga u pravom životu, Katherine Ross. Nje će se vjerojatno mnogi sjetiti iz Diplomca ili Butch Cassidyja i Sundance Kida, a stvarno se ne sjećam jesam li je u ijednom filmu poslije i vidio i bogami se promjenila u ovih pola stoljeća. No, hoće to valjda tako. Tu je i Laura Prepon (jedna od onih iz Ludih 70-ih) koja glumi osobu koja će ući u Leejev život i okrenuti na naglavačke, a dobri diler iz LA je uvijek simpatični i dobrodošli Nick Offerman. Sve u svemu, "The Hero" je stvarno simpatičan i drag film, koji bi se mogao svidjeti i širem sloju ljudi i film koji na kraju ipak šalje nekakvu pozitivnu poruku i pogled na ovaj život.


Primjedbe