THE HOUSE (2017,SAD) – 1/10




Odmah da upozorim sve, Will Ferrell mi je možda i najdraži filmski komičar današnjice i dobar dio njegovih filmova mi je stvarno urnebesan. Da, da, znam i sam da je to prilično imbecilan i glupav humor, no ne mogu si pomoći kad su te njegove bolesnoće i idiotarije ponekad stvarno i smiješne. Mislim da je to ona situacija kad je nešto toliko glupo, debilno, infantilno (kao sama ideja recimo Step Brothersa gdje on i John C. Reilly glume dva 40-nešto godišnjaka čiji se roditelji vjenčaju pa dva odrasla kretena koji se ponašaju kao da imaju devet godina moraju zajedno živjeti) da je to, zapravo i smiješno. Obično čim vidim tu poluidiotsku facu mogao bih se početi smijati, neki od njegovih filmova (već spomenuti Step Brothers, Campaign ili Talladega Nights npr) su mi među najsmješnijim i najbolesnijim komedijama 21. stoljeća, no naštancao je dobri Will i svakakvih kretenarija, koje uz to što su tradicionalno glupe, nisu nimalo smiješne. A bojim se da je ovo možda i najgori film u kojem se Ferrell pojavljuje.
Već nakon nekih pola sata morao sam ovo ugasiti jer nisam mogao izdržati toliku količinu kretenizma i neduhovitosti. I prije no što sam se odlučio ipak pogledati ovaj film, mogao sam pretpostaviti da je riječ o teškom smeću jer su ga sve kritike redom popljuvale (to zapravo i nije neka novost s Ferrellovim filmovima), no ovaj je stvarno i po najavama bio ispod svih kriterija. No, rekoh dat ću Willu šansu, ipak me toliko puta nasmijao, već smo zajedno prošli toliko toga, neću ga izdati sada kad je u problemu. I sad mi je pomalo žao zbog toga. Ovo je ispod svih kriterija, neduhovito, usiljeno (barem u prvih pola sata, a nekako sumnjam da se išta do kraja moglo promijeniti, vjerojatnije samo pogoršati), toliko glupo da ni sama Ferrellova pojava nije smiješna. Ipak, još gori od njega su mu partneri u filmu.
Nekakva kvazikomičarka Amy Poehler koja glumi Willovu suprugu te neki još neduhovitiji tip koji glumi njegovog najboljeg prijatelja, a njih troje odluče u kući otvoriti ilegalni kasino kako bi mogli Willovoj i Amynoj kćeri platiti studiranje. Pa iako na prvu ta ideja možda i zvuči kao da bi se mogao snimiti dobar film, scenarističko-redateljski dvojac Andrew Jay Cohen i Brednan O'Brien (koji je i ranije snimio nekoliko poprilično slično imbecilnih filmova koje sam srećom izbjegao) uspio je od ovoga napraviti jedan od najlošijih filmova godine. Uglavnom, za zaobići u širokom luku, jer ovo je GROZOTA. 

Primjedbe