HHhH / THE MAN WITH IRON HEART (2017,GBR) - 5/10



Moram priznati da mi nikada nije bio jasan fenomen da se praktički u isto vrijeme izbaci više filmova o potpuno istom događaju ili identične tematike. Sjećam se prije ima već dosta godina kad se valjda u razmaku od šest mjeseci pojavilo nekih 18 filmova o erupcijama vulkana. Bilo je još sličnih primjera, ali momentalno ih se ne mogu sjetiti, a eto sad se netko očito sjetio jednog od arhitekata Holokausta, Reinharda Heydricha. Prije nekoliko mjeseci gledao sam solidan ratni film po imenu Anthropoid {nazvan po akciji ubijanja Heydricha koji je bio glavni SS-ovac u Čehoslovačkoj}, a sada se pojavio i film HHhH {ratni gestapovski akronim za "Himmlers Hirn heißt Heydrich" - Himmlerov mozak zove se Heydrich, za one koji još nisu utekli u Štutgart}, kojeg se može pronaći i kao Čovjek sa željeznim srcem.

I tu je u središtu priče ovaj nacistički gmaz, a jedina razlika u ova dva filma je što je ovaj snimljen po bestseleru francuskog pisca Laurenta Bineta i prati Heydrichov život od početaka u njemačkoj vojsci 20-ih, ulaska u SS pa do atentata u Pragu. I kad je već krenuo film, pomislio sam si, hajde barem malo drukčiji pristup nego u prvom filmu na istu temu, neka psihološka pozadina ovog nacističkog troglodita, što čovjeka natjera da postane takav monstrum odgovoran za smrt tisuća i tisuća ljudi.
Kad u pola filma, ode Heydrich u stranu i evo nama naših padobranaca i organizacije češkog pokreta otpora i realizacija atentata. Jebeni deja vu. Da prije koji mjesec nisam gledao Anthropoida, vjerujem da bi mi ovaj film bio bolji, no ovako je to bilo kao da gledam nogometnu utakmicu u kojoj ne samo da znam konačni rezultat, već i način na koji će Karel Poborsky i Pavel Kuka zabiti golove Njemačke, no onda će Švabe preko Olivera Bierhoffa u produžecima ipak utrpati tri komada. Jedino vrijedno spomena ovdje je uloga Jasona Clarkea, Australca koji se u zadnje vrijeme može vidjeti u dosta filmova, koji je utjelovio Heydricha. Čovjek bogami izgleda kao potpuni psihopat, no tko mu kriv kad ne izgleda k'o Brad Pitt ili Antonio Banderas pa je osuđen na uloge ratnih zločinaca, ubojica ili luđaka.

IMDB LINK

Primjedbe