VISAGES VILLAGES (2017,FRA) - 7/10

 
Ovaj neobičan dokumenatarac koji je zaslužio nominaciju za Oscara donosi nam jednako toliko neobičan dvojac, koji se udružio u snimanju ovog pomalo eksperimentalnog filma. Danas 90-godišnja doajenka francuskog filma Agnes Varda, žena koja se osim filmom već gotovo sedam desetljeća bavi i fotografijom te je bila jedna od centralnih figura francuskog novog vala, pokreta koji je promijenio filmski svijet te mladi francuski fotograf i konceptualni umjetnik poznat samo pod inicijalima JR. Ovaj se dvojac udružio te krenuo na put ruralnom Francuskom kako bi upoznali tamošnje stanovnike, koje su usput ovjekovječili i fotografijama. Te su fotografije potom razvili i od njih napravili ogromne plakate i s njima su odlučili dodatno uljepšati ionako prekrasne vizure Francuske. 
 
Kako su oboje autora zapravo fotografi, tako je automatski i vjerojatno jasno da je fotografija ovog simpatičnog i pomalo melankoličnog dokumentarca iznimna. Agnes i JR obilaze i brojna mjesta na kojima je danas 90-godišnja umjetnica stvarala te nastoje ponovno oživjeti ne samo mjesta, već i brojne uspomene. Kad se spoje predstavnici dviju potpuno različitih generacija, ali podjednako osebujnog duha, onda je prilično jasno da to mora voditi i do brojnih zanimljivih situacija, a Visages Villages je prvenstveno pravi umjetnički dokumentarac, kojem je nominacija za Oscara samo kruna svega što je osvojio u proteklih godinu dana. Tako je samo u Cannesu osvojio dvije nagrade, među kojima i onu za najbolju dokumentarac, nezavinski filmski kritičari ovaj su film izabrali za najbolji dokumentarac 2017. godine, na festivalu u New Yorku izabran je ne samo za najbolji dokumentarac, već i za najbolji film...
 
Zanimljivo je kako je upravo Varda bila jedna od pet osoba koja je prisustvovala pogrebu Jima Morrisona u Parizu, a to dovoljno govori koliko je ova žena bila važna figura za umjetničku scenu ne samo Francuske. U karijeri je do sada snimila više od 50 što kratkih i dugometražnih igranih filmova i dokumentaraca, a posljednji joj je film donio i prvu nominaciju za Oscara. No, ukoliko joj i izmakne Oscar za najbolji dokumentarac, Varda će se moći utješiti Oscarom za životno djelo koje će dobiti skupa s poznatim glumcem Donaldom Sutherlandom.

Primjedbe