MISERY (1990,SAD) - 8/10

 

Stephen King vjerojatno je najekraniziraniji pisac svih vremena, a upravo se Misery smatra jednom od najuspješnijih adaptacija njegovih knjiga svih vremena. Do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća brojna su Kingova djela već pretočena u film, a mnogim tim adaptacijama sam pisac i nije bio posebno zadovoljan. Zbog toga se u početku premišljao prodati prava romana Misery (drugi je razlog zasigurno bilo dodatno nabijanje cijene) za ekranizaciju ili ne, a navodno je pristao tek kad je saznao da bi Misery trebao režirati Rob Reiner. Čovjek do tada najpoznatiji po romantičnim komedijama, ali i čovjek koji je snimio legendarni "Stand by Me", jedan od filmova snimljenih po Kingovom predlošku kojim je autor bio najzadovoljniji. Scenarij je po Kingovom predlošku napisao slavni pisac i dvostruki oskarovac William Goldman (Svi predsjednikovi ljudi, Butch Cassidy i Sundance Kid, Maratonac), a i sam Reiner sudjelovao je u stvaranju scenarija.

Najveće probleme pri prevođenju knjige u film imali su u činjeniici da je Kingov roman bio prilično strašan, pravi horor, a na kraju su se iz filma odlučili izbaciti većinu najstrašnijih i najmučnijih dijelova te su se odlučili koncentrirati na ideju priče kao na svojevrsnu šahovsku partiju između poznatog pisca Paula Sheldona te njegove najveće obožavateljice Annie Wilkes. Uspješni pisac Sheldon koji se predstavio serijom ljubavnih romana o glavnoj junakinji Misery, već po tradiciji odlučio je svoj posljednji roman završiti u mjestu Silver Creek u Coloradu. Zima je, napadao je metar snijega, a on na povratku kući doživi nesreću i sleti s ceste. Naizgled pukom srećom spasi ga mještanka za koju se ispostavi da je njegova najveća obožavateljica te se odluči pobrinuti za njega svog strganog. No, kada Annie shvati da je Sheldon odlučio ubiti svoju glavnu junakinju Misery, njegov boravak pretvara se u pravi pakao i tortura nad piscem može početi.

Iako se Misery nikako ne može žanrovski svrstati horor, famozna scena u kojoj Annie čekićem lomi piščeve gležnjeve uvrštena je u jednu u najstrašnijih scena svih vremena. Da se pitalo Kinga, ta bi scena bila još i strašnija jer u knjizi Annie Sheldonova stopala odsjeca sjekirom. Goldman je zapravo u originalni scenarij uvrstio baš takvu scenu, no Reiner je inzistirao da se scena torture ipak ublaži jer je strahovao da bi odsjecanje stopala bilo previše za publiku. Na kraju je, kao što svi sada dobro znamo, Sheldon ipak prošao "samo" sa zdrobljenim zglobovima. Zanimljivo je i kako je James Caan, koji je na kraju utjelovio Sheldona bio tek deseti izbor za ovu ulogu. Prije njega uloga je nuđena Wlliamu Hurtu, Kevinu Klineu, Michaelu Douglasu, Harrisonu Fordu, Robertu De Niru, Alu Pacinu, Richardu Dreyfussu, Geneu Hackmanu i Robertu Redfordu, no svi su je redom odbili. No, njegovu izvedbu ipak je u potpunu sjenu bacila do tada prilično anonimna Kathy Bates, koja je za ulogu sadistice Annie dobila i Oscara za najbolju ulogu. I danas se njena izvedba smatra kao jednom od najboljih izvedbi negativaca u filmskoj povijesti, a Bates se uistinu pokazala kao savršeni izbor za tu ulogu. Naizgled dobrodušna, ali nesretna i usamljena sredovječna žena, koja se odjednom transformira u najgoreg mogućeg sadista i manijaka, koja će radije svom predmetu obožavanja oduzeti život, nego ostati bez njega.

 

Primjedbe