THE VANISHING OF SIDNEY HALL (2017,SAD) - 7/10

 
Oscar u kategoriji kratkog igranog filma i nije jedna od kategorija na koje se pretjerano obraća pozornost i malo tko zna tko je uopće dobio zlatni kipić u toj kategoriji ove godine. No, upravo je ta kategorija u kojoj do izražaja znaju doći mladi talentirati filmaši koji se potom okušaju i u igranim dugometražnim filmovima, a redatelj po imenu Shawn Christensen Oscara je u toj kategoriji dobio 2013. godine za kratki film "The Curfew". Ubrzo je po tom kraktom filmu snimio i dugometražni "Before I Disappear", a 2017. godine na Sundanceu se predstavio s misterioznom dramom "The Vanishing od Sidney Hall". Zanimljivo je kako je do dolaska ovog filma u kina u Americi, doduše u ograničenoj distribuciji, morao čekati punih godinu dana, no priča o srednjoškolcu koji je napisao moderno remek-djelo u rangu "Lovca u žitu" pa nestao pokazala se kao ugodno iznenađenje.
 
Ovaj film prati Sidneyja Halla, povučenog i neprilagođenog tinejdžera, koji najviše voli provoditi vrijeme čitajući i pišući. I njegov prvijenac pokaže se kao pravo čudo i preko noći mu donese bogatstvo i slavu, no istovremeno ga i uništi i natjera ga da nestane iz javnosti. Christensen, koji je scenarij napisao zajedno s prijateljem Jasonom Dolanom priču je strukturirao izvrsno, tako da Halla pratimo kroz tri životna razdoblja - kao 18-godišnjaka, 24-godišnjaka i 30-godišnjaka, a detalji koji su ga nagnali na nenadani nestanak polako se razotkrivaju. Tužna, no istovremeno zanimljiva priča o mladiću koji je svojim pisanjem želio utjecati na svoju generaciju i generacije koje dolaze. To je i uspio, bio je nominiran i za Pullitzerovu nagradu, no sve se polako počelo rušiti kad je jedan od klinaca koji je bio fan njegove knjige počinio samoubojstvo po uzoru na glavnog lika iz romana. Do jučer hvaljena i obožava knjiga počela se braniti i povlačiti iz prodaje pa čak i spaljivati, no bio je to samo jedan od povoda da autodestruktivnog i depresivnog Halla dovede do ruba i nagna na bijeg, a sve detalje koji su ga natjerali na takvu drastičnu odluku saznajemo kako se priča razvija.
 
Zanimljivo je kako je Christensen sa svojim kompanjonom Dolanom scenarij za Sidney Halla napisao još 2004. godine i to dok je sa svojim indie-rock bendom "Stellastarrom" bio na turnerji s "The Killersima". Scenarij je ubrzo otkupila jedna producentska kuća, no sljedećih pet godina proveo je negdje u ladici. Godine 2008. scenarij je za milijun i pol dolara prodan je Warner Brosu, a film se konačno trebao početi snimati te mu je producent trebao biti slavni Ridley Scott. Već je izabran i redatelj, glavnu ulogu trebao je igrati Jim Sturgess, no nešto je zapelo u pretprodukciji i opet se odustalo od projekta. Moralo je proći još pet godina i morao se scenarij vratiti u ruke Christensenu da bi konačno krenula realizacija filma koji je snimljen u prvoj polovici 2016. godine. Umjesto Sturgessa za ulogu Halla je izabran mladoliki Logan Lerman, a u manje ili više važnim ulogama pojavljuju se i Elle Fanning, Michelle Monaghan i Kyle Chandler. 
 

Primjedbe