BARRY (2018-23,SAD) - 7/10



 

Barry se kroz svoje četiri sezone pokazao kao sasvim simpatična crnohumorna serija čiji je istoimeni glavni lik plaćeni ubojica koji je odlučio postati glumac. Na jednom od zadataka nekadašnji vojni veteran iz Clevelanda imena Barry spetlja se sa čečenskom mafijom u Los Angelesu koja od njega naruči ubojstvo ljubavnika supruge šefa bande. Taj tip ujedno je i ne pretjerano talentirani glumac koji pohađa grupni tečaj glume, a pukim slučajem i Barry upadne u tu trupu i odluči se ostaviti ubijanja i posvetiti glumi. No, to ne ide baš tako lako, jer su čečenski gangsteri prilično nezadovoljni Barryjem i njegovim menadžerom i kako oni odrađuju svoj posao, za petama mu je i policija, tu su i bolvijski krijumčari droge, njegovi poremećeni ratni suborci, nadobudni netalalentirani "wannabe" glumci i mnogi drugi prilično blesavi likovi. Glavnu ulogu ovdje je odigrao poznati američki komičar Bill Hader (Saturday Night Live, South Park), koji je skupa s jednim od scenarista Seinfelda, Silicijske doline i Bez oduševljenja molim, Alecom Bergom i najzaslužniji za nastanak ove serije. Nije tu riječ o klasičnom sitcomu, već je Barry prava kombinacija krimića i komedije u kojoj se mnoge situacije dovode do apsurda te se ironizira i svijet glume, kao i svijet kriminala. 

Tako su praktički svi kriminalci ovdje prikazani kao prave šeprtlje, a u drugoj sezoni kao da su svi dodatno otpustili kočnice jer "Barry" postaje sve bolja i bolja, sve luđa i luđa serija. Radnja se nastavlja na prvu sezonu, no usput ćemo saznati nešto i iz prošlosti plaćenog ubojice / glumca Barryja Blocka / Berkmana, kao i kako je on uopće posta ubojica. Nastavlja on i dalje raditi na svojoj gumačkoj karijeri, i dalje je on u bizarnoj glumačkoj trupi koju vodi Gene Cousineau (Henry Winkler dobio je Primetime Emmy za najbolju sporednu ulogu u humorističnoj seriji za prvu sezonu, baš kao i Hader za najbolju glavnu ulogu u istoj kategoriji), a uz čečenske kriminalce, pojavit će se sada i bolivijski i burmanski gangsteri.

I dalje je "Barry" jedan od najboljih humorističnih sadržaja koji se u ovom trenutku mogu pronaći te je i dalje ovo vrhunska parodija ne samo na kriminalističke serije, već je i izvrsna društvena satira. Na duhovit način Hader i ostatak društva ovdje se zafrkavaju na račun sveopće selebritizacije i hollywoodske scene uopće, brojne situacije se dovode ne do, nego i preko apsurda, a sve to odiše crnim humorom, ironijom i sarkazmom. Praktički cijela ekipa koju smo upoznali u prvoj sezoni (oni koji su i dalje živi, naravno) i dalje su na okupu, a priliku da se razmaše donio je valjda i najbizarniji lik u cijeloj seriji, vođa čečenske kriminalne organizacije NoHo Hank (Anthony Carrigan).

U trećoj sezoni priča postaje dosta mračnija. I dalje je priča tu i više nego apsurdna, a osim priče, puno mračniji je postao i sam Barry, kojeg kao da su počinjali sustizati grijesi i duhovi prošlosti i svo zlo što je učinio. Moram priznati da mi se baš i nije svidio smjer kojim je krenula ova serija u trećoj sezoni i čini mi se da je bilo tu i nešto manje razloga i povoda za smijeh u odnosu na prve dvije, puno ležernije i bezazlenije. Četvrta i posljednja sezona daleko je najmračnija i konačno u njoj dobijamo razrješenje ove prilično apsurdne priče, no kako je serija išla prema kraju, sve mi je to postajalo slabije tako da je dobro da je sve to završeno.

 

Primjedbe