KOMUNIA (2016,POLJ) - 7/10

 
"Komunia" ili po naški "Pričest" poljski je dokumentarni film Anne Zamecke, koji je ujedno izabran i za najbolji europski dokumentarac godine, a osvajao je nagrade i po brojnim festivalima dokumentarnog filma. Riječ je o prilično potresnoj i šokantnoj priči o obitelji iz neimenovanog poljskog grada, no istovremeno je ovo i univerzalna priča jer slične sudbine vrlo vjerojatno možemo pronaći i u vlastitoj blizini. Ola je 14-godišnja djevojčica, koja živi s godinu dana mlađim bratom Nikodemom, mentalno zaostalim dječakom koji, čini mi se, ima neki poremećaj iz autističnog spektra te s ocem pijancem i socijalnim slučajem. Majka ih je nedavno napustila i Ola je bila prisiljena vrlo brzo odrasti i ona je ta koja ovu disfunkcionalnu obitelj drži na okupu. Pričest svog brata ona vidi kao priliku da ponovno pokuša približiti oca i majku, no zapravo ništa ne ide po njenom planu, a vidimo i zašto. Nikodem je u nekom svom svijetu i zbog svog poremećaja ne može nikako držati koncentraciju i stalno zamišlja da je neka životinja te ispušta neartikulirane zvukove i krikove, dok je starom alkohol očito toliko spalio mozak da je došao na mentalnu razinu svog sina.
 
"Pričest" je jedan od onih opservacijskih dokumentaraca u kojem se autorica ne miješa u živote svojih likova i dinamiku među njima, već samo promatra i bilježi što se događa. Iako težak i zapravo jako, jako tužan film, "Pričest" je ujedno i film koji otkriva kako izgleda život društvenih otpadnika, a u sebi nosi i određenu ljepotu i pokazuje koliko je bitno nikada ne pristati biti zakucan za dno i pomiriti se s njim. Mlađahna Ola pravi je borac i dijete koje ne odustaje u svojim naumima i planovima te se ne miri s porazima i učinit će sve da svoju posrnulu obitelj pokuša vratiti na donekle pravi put. Ljubav prema svojoj obitelji ono je što nosi ovu djevojčicu i u situacijama u kojima bi vjerojatno mnogi stariji i naizgled odgovorniji ljudi samo dignuli ruke i rekli "jebite se svi redom, idem i ja, ne dam da me više vučete prema dnu", Ola ne želi odustati od onih koje voli.
 
Za kraj malo tužnih vjesti, barem za onu nekolicinu koju sam uspio zaintrigirati da pročitaju ovu preporuku. "Pričest", barem za sada, nisam uspio pronaći nigdje na netu i pogledao sam ga u sklopu programa Kinedok, odnosno projekta koji okuplja sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca te se prikazuje u brojnim nezavisnim kinima i kinkolubovima u Hrvatskoj. Tako da se i ovaj i mnogi drugi podjednako zanimljivi dokumentarni filmovi uglavnom iz srednje i istočne Europe, koji se baš i nemaju često prilike pogledati, mogu pogledati u gotovo svim velikim pa i srednje velikim hrvatskim gradovima na velikom platnu. 
 

Primjedbe