TETARTI 04:45 (2015,GRČ) - 7,5/10

Svima nam je dobro poznato da je Grčka od svih europskih zemalja možda i najviše osjetila globalnu krizu koja se počela valjati negdje 2008. godine. Izgledalo je neko vrijeme kao da će Grčka propasti, kao da joj nema spasa, da će svi završiti kao bijelo roblje Njemačkoj, Kini ili kome već, no vidimo da je i danas Grčka na istom mjestu na kojem je već stoljećima. Dobro, ima tu koji strani tajkunčić više nego prije desetak godina, no crne slutnje o propasti ipak se u toj mjeri nisu ostvarile. Grčki filmaš Alexis Alexiou radnju ove krimi drame koju bismo mogli prevesti kao "Srijeda, 4:45 sati" smjestio je u 2010. godinu, vrijeme kad je kriza u Grčkoj dosegnula vrhunac. Zaduživala se država, zaduživali su se i ljudi, a oni koji nisu kredite mogli dizati u bankama, dizali su ih kod raznih kamatara i kriminalaca.
To je morao napraviti i Stelios, vlasnik poznatog jazz kluba u Ateni. On je velike novce posudio od rumunjske mafije, a kako je vrijeme prolazilo kamata se povećavala i dug se popeo na čak 150 tisuća eura. Rok za vraćanje konačno je stigao i rumunjski kriminalac Steliosu daje rok do srijede u 4.45 sati ujutro da skupi taj novac. Ukoliko to ne uspije učiniti, ovaj će Stelliosu uzeti klub i dati ga svom sinu, a on ga je već počeo zamišljati kao nekakvo narodnjačko okupljalište za primitivce, kakav i sam je. Stelios, koji je i bez toga na rubu u ovih dan i pol koliko mu je preostalo za skupiti novac klizi u totalno ludilo i život kao da mu se pred očima raspada. Baš kao što je i država u rasulu, takvi su i likovi u ovom filmu, a ima u Steliosu i pomalo simbolike na samu Grčku. Ukoliko pristane na kompromise, dio duga možda će mu se otpisati ili produljiti rok otplate.
Ova je krimi drama potpuno trijumfirala na izboru za najbolji grčki film te je osvojila čak devet nagrada uz još četiri nominacije. Izabran je "Tetarti 04:45" i za najbolji film, Alexiou je dobio nagradu za režiju, dok je Stelios Maianas koji je utjelovio Steliosa dobio nagradu za najboljeg glumca. Prikazan je ovaj visoko stilizirani film na brojnim uglednim festivalima kao što su Karlovy Vary u Češkoj ili Tribeca. Vizualno je ovaj film izuzetan i noćne vizure Atene, grada koji kipi, odlično su prikazane tijekom Steliosovih lutanja i potrage za novcem, a da situacija bude zanimljivija, on istovremeno proživljava i bračnu krizu, gostiju u klubu je sve manje, a svi ljudi koje susreće sve su nervozniji, okrutniji i beskrupulozniji, kao da se ta kriza s razine države prelila na samo stanovništvo.

Primjedbe