BEIRUT (2018,SAD) - 7/10

 

Bliski istok i nemirna događanja ondje posljednjih pedeset pa i nešto više godina, očito su nepresušno vrelo inspiracije za američke filmaše. Ovaj puta srećom ne putujemo u blisku povijest i u aktualne sukobe na području Palestine, Izraela, Sirije ili Iraka, jer takvih smo se filmova u posljednje vrijeme mogli nagledati možda i malo previše, već putujemo u glavni grad Libanona s početka 80-ih godina. Bejrut je grad koji je tijekom 70-ih i 80-ih godina doživio neviđena razaranja i gotovo da je libanonska prijestolnica, kojoj se nekada tepalo "Pariz istoka" potpuno sravnjena sa zemljom. Uoči početka građanskog rata u ovoj zemlji u kojoj su nekad u miru i skladu živjeli i kršćani i muslimani i svi ostali, glavni junak ovog špijunskog trilera Mason Skiles živio je u Bejrutu, gdje je radio kao američki diplomat i pregovarač. I može se reći da je čovjek ondje fino živio, čak je oženio i tamošnju djevojku, udomaćio se Mason fino u krasnom gradu, u kojem poznaje gotovo svo važne ljude.

 

No, kako to već biva, idila nije mogla biti dugog vijeka te je morao ovaj diplomat napustiti Bejrut i deset godina kasnije susrećemo ga kao polupijanca, negdje u Americi, gdje radi kao korporativni pregovarač. Iako već čitavo desetljeće nema veze sa svijetom diplomacije i špijunaže, prilazi mu stari poznanik i djelatnik američke vlade te zahtjeva od njega da se vrati u Libanon, kako bi održao predavanje na tamošnjem američkom sveučilištu. Iako nevoljko, Skiles nekako pristaje na taj zadatak, no kad stiže u Bejrut, shvaća da je predavanje na fakultetu tek paravan i da je upravo on ključan za rješavanje slučaja otmice djelatnika CIA-e i njegovog starog prijatelja.

 

Pokazao se ovaj gotovo pa klasični špijunski film sasvim zadovoljavajućim sadržajem. "Bejrut" je ispao prilično kompleksan film sa slojevitom i intrigantnom pričom, koji je čak i snimljen u pomalo staromodnom stilu, gotovo kako su se snimali slični špijunski filmovi 70-ih filmova poput "Tri kondorova dana". I priča je potpuno uvjerljiva, što i ne čudi kad se zna da je scenarij napisao iskusni Tony Gilroy (Michael Clayton, serijal o Bourneu), dok je i za režiju bio zadužen također prilično iskusni Brad Anderson (The Machinist). Ne može se ništa prigovoriti ni glumačkoj postavi predvođenom Jonom Hammom (glavni glumac u poznatoj seriji Mad Men) te britanskom glumicom Rosamund Pike. Iako ima ovaj film određenih mana i nedostataka, u svakom slučaju "Bejrut" se pokazao kao prilično uzbudljiva, čak i pametna priča koja tematici Bliskog istoka ne prilazi prvoloptaški, već pokušava na kompleksan način prikazati realno stanje na terenu u kojem praktički nitko nije čist.

 

Primjedbe