UNSANE (2018,SAD) - 8/10

Steven Soderbergh nekoliko je godina odlučio uzeti pauzu i odmoriti ruku od držanja kamere. U zadnjih četiri, pet godina snimio je ovaj oskarovac (Traffic) "samo" seriju "Knick", a onda se krajem prošle godine vratio s krimi komedijom "Logan Lucky", koja je samo najavila da Soderbergh ponovno hvata luđački ritam od barem jednog filma godišnje, na kakav smo, uostalom, od njega i navikli. U međuvremenu je snimio i eksperimentalnu mini seriju "Mosaic", a na festivalu u Berlinu predstavio je svoj najnoviji film - "Unsane". I opet se može reći da Soderbergh nastavlja s eksperimentiranjem, jer je ovaj psihološki triler (vidim da ga se negdje predstavlja kao horor, no "Unsane" s hororom zapravo ima jako malo veze) kompletno snimio s iPhoneom. Sad, je li se itko prije Soderbergha sjetio film snimiti s mobitelom, stvarno ne znam, zasigurno jest poneki amater, no mislim da nitko od ovako poznatih "faca" to nije do sada učinio.
Da situacija bude zanimljivija, Soderbergh je ovaj film snimao u tajnosti sa skromnim budžetom od 1,5 milijuna dolara te se u srpnju 2017. godine čovjek samo pohvalio da je u cijelosti snimio film mobitelom. Činjenica je da ovaj film izgleda pomalo sirovo, da su kadrovi na trenutke prilično čudni, da "Unsane" doista i djeluje kao da je snimljen u nekakvoj kućnoj radinosti B ili C produkcije u režiji nekog talentiranog i inovativnog klinca, a ne kao da ga je snimao jedan od najzanimljivijih filmaša u posljednjih 25 i više godina. No, očito je da se Soderbergh stvarno zaželio filmova i da je u ovih posljednjih nekoliko godina dobio mnogo zanimljivih novih ideja. Činjenica je da on nije napisao scenarij, već za to zasluge pripadaju dvojcu Jonathan Bernstein i James Greer, no upravo je njegova zadnja bila da se krene u snimanje filma iPhoneom.
S "Unsane" nam donosi prilično uzbudljivu i pomalo uznemirujuću priču o djevojci koja se upravo doselila u novi grad, gdje je dobila dobar posao. Ona tek upoznaje ljude ondje, a jednog dana u kafiću pokupi tipa i odvede ga doma. No, ondje kao da doživi živčani slom i napadne dečka da je on već godinama proganja. Sljedećeg dana završi kod psihijatrice, koja joj propiše prisilnu hospitalizaciju u ludnici. Tek kad shvati da će je protiv njezine volje zadržati u ludari, djevojka potpuno izgubi kontrolu, tako da se čini da ona stvarno ima neku psihičku bolest poput psihoze, shizofrenije ili manije proganjanja, posebno kad tipa koju je proganja primijeti u bolnici. A možda uopće žena i nije luda, već je stvarno netko proganja? Ili je stvarno ipak otišla na kvasinu...
Pokazao se "Unsane" kao potpuno iznenađenje jer nisam očekivao da će biti ovako dobar, a odličan posao u glavnoj je ulozi prisilno hospitalizirane mlade žene odradila engleska glumica Claire Foy. Ova je glumica mnogima najpoznatija kao kraljica Elizabeta II u Netfixovoj seriji "The Crown" (moram priznati da sam tu seriju preskočio) te se ovaj puta predstavila u potpuno drugom svjetlu. Zanimljivo je kako je ovaj film snimljen u samo deset dana, a u manjoj ulozi pojavljuje se i Matt Damon. Iako je ovo bio Soderberghov debi po pitanju klasičnog trilera ili horora, od prve do zadnje minute potpuno je jasno o kakvom se klasnom redatelju radi. Šokantan i uznemirujuć film kojeg bih smjestio na pola puta između "Leta iznad kukavičjeg gnijezda" i "Misery", nakon kojeg se čovjek, između ostalog, mora zapitati je li stvarno moguće nekog zdravog protiv njegove volje hospitalizirati u ludari? I je li stvarno istina da se takve stvari u Americi rade samo kako bi privatni vlasnici sličnih klinika izvlačili pare od zdravstvenog osiguranje (ovo zadnje nisam ja izmislio, to tvrdi jedan od likova u filmu)?

Primjedbe