CHAPPAQUIDDICK (2017,SAD) - 6,5/10

 
Životne priče i sudbine Johna pa i Roberta Kennedyja više manje svima su dobro poznate, a ovaj film nazvan po otočiću u američkoj saveznoj državi Massachussets donosi nam priču o najmlađem bratu iz dinastije Kennedy, Edwardu, odnosno Teddyju. Nakon što je tijekom predsjedničke kampanje 1968. godine njegov stariji brat Robert, koji bi zasigurno osvojio predsjedničku nominaciju od strane Demokratske stranke, ubijen u Los Angelesu, američka javnost vjerovala je da bi i treći Kennedy mogao ubrzo krenuti u predsjedničku utrku. Teddy je tada već bio senator i mnogi su ga nagovarali da za tri godine krene u obračun s notornim republikancem Richardom Nixonom, no on baš i nije bio oduševljen tom idejom, ponajviše jer nije bio siguran u sebe, a i traume od pogibije starije braće bile su još svježe.
 
U ovom filmu američkog filmaša Johna Currana pratimo detalj koji je zasigurno obilježio život Teddyja Kennedyja (jako dobri i uvjerljivi Jason Clarke), a to je nesreća na Chappaquidicku u kojoj je smrtno stradala djevojka po imenu Mary Jo Kopechne (Rooney Mara). Mary Jo bila je u timu predsjedničke kampanje Roberta Kennedyja, a nakon njegove pogibije odlučila se povući iz politike. No, Teddy ju je odlučio pozvati da se priključi njegovom timu te je ona pozvana na kućnu zabavu koju je američki senator organizirao u ljetnikovcu na obali. Skupila se tamo šarolika ekipa, malo se popilo, a u jednom trenutku Mary Jo se našla s Teddyjem na plaži. Uskoro su njih dvoje nastavili vožnju, a u jednom trenutku Teddy je izgubio kontrolu nad vozilom i sletio je s automobilom s mosta u more. Ted se nekako uspio izvući iz automobila i spasiti, no nesretna djevojka se utopila, a da situacija bude gora, mladi Kennedy baš se i nije pokazao kao junak i savjestan građanin jer je pobjegao s mjesta nesreće.
 
Potom kreće ono što je bacilo ogromnu mrlju ne samo na karijeru, već i na ugled Teda Kennedyja, pošto je njegov tatica Joe nakon nesreće angažirao cijelu vojsku svojih posilnih kako bi se šteta što bolje minimalizirala, a njegov sinek iz svega izašao što manje okrznut. Vidimo i da se Ted potpuno izgubio i da je počeo izvoditi svakakve gluposti, a najtužnije od svega je što se saznanje da je djevojka izgubila život potpuno negdje zametnula i sve su sile upregnute da se Teda izvuče iz gliba. U svakom slučaju riječ je o zanimljivoj biografskoj drami u kojoj je najviše pažnje posvećeno upravo tom psihološkom momentu i stanju u kojem se nalazio američki senator. Vidimo da se Kennedy potpuno pogubio i da ga je potpuno slomila očeva izjava da je sramota obitelji, ali i vidimo da činjenica da dolaziš iz ugledne i bogate obitelji nikada ne može škoditi i da te to ponekad može spasiti i od odlaska u zatvor.
 

Primjedbe