HOLD THE DARK (2018,SAD) - 6/10



Nakon debi horroa "Murder Party" iz 2007. godine Jeremy Saulnier predstavio se potom s dva prilično zanimljiva filma za koje je i sam napisao scenarij. "Blue Ruin" bila je misteriozna krimi drama o tipu koji postaje ubojica kako bi zaštitio svoju obitelj, dok je "Green Room" bio horor o punk bandu koji je naletio na opake neonaciste i očekivao se da bi njegov sljedeći film "Hold the Dark" snimljen za Netflix mogao biti korak dalje. No, ovaj se misteriozni pustolovni triler snimljen prema scenariju Macona Blaira, tipa koji je u "Blue Ruin" odglumio glavnu ulogu, pokazao kao korak unatrag pošto se "Hold the Dark" ispostavio kao dosta besmislen i konfuzan film bez nečeg konkretnog za što bi se zahtjevniji gledatelj mogao uhvatiti. Nema spora da je ideja zasnovana na istoimenoj knjizi Williama Giraldija bila sasvim solidna, film je čak i krenuo zanimljivo, no ubrzo se sve to počinje polako, ali sigurno raspadati i glavinjati u besmislenom nasilju i ubijanju.

Russell Core (Jeffrey Wright) umirovljeni je stručnjak za preživljavanje u divljini, koji se proslavio knjigom u kojoj je opisao kako je godinu dana živio sa čoporom vukova, a u prosincu 2004. godine dobije pismo iz malenog sela smještenog u divljinama Aljaske. U njemu ga žena po imenu Medora Sloane (Riley Keogh), čiji je muž Vernon (Alesander Skarsgard) za to vrijeme na zadatku u Iraku, poziva u selo jer su vukovi krivi za smrt troje djece, među kojima i njenog šestogodišnjeg sina. Core se nevoljko pristaje odazvati na taj zadatak i još jednom se zaputi u divljinu kako bi ubio vukove koji su navodno odgovorni za smrt djece, no uskoro se ispostavi da životinje zapravo i nisu za ništa krive, već je istina daleko mračnija i strašnija.

Ako ništa drugo Saulnieru se mora priznati da je uspio stvoriti hladan, mračan i prilično strašan ugođaj, što doduše i nije bilo toliko teško u divljinama i pustošima Aljaske, no nakon solidnog uvoda ovaj film počinje glavinjati kao da ni autori sami nisu znali što su htjeli od njega - pustolovni film, akcijski krimić, mračnu obteljsku dramu, psihološki triler ili horor o duhovima, uz vrhunac negdje na sredini filma kad ćete pomisliti da gledate "Divlju hordu" pa nastavlja u utabanom dosadnjikavom ritmu. Ovako, "Hold the Dark" je ispao bezglavi miks svega gore navedenoga u kojoj osnovni misterij i ostaje misterij, s puno više pitanja nego odgovora. I dok mi u većini slučajeva otvoren završetak filma koji svakom gledatelju nudi priliku da si sam protumači što se zbilo i kako se završilo i ne smeta, ovdje mi je to bilo dosta problematično jer je mnogo toga ostalo potpuno nepovezano i bez ikakvog smislenog odgovora. Ta mračna atmosfera koja se provlači tijekom cijelog trajanja ovog filma jedino je što u "Hold the Dark" doista i funkcionira jer su čak i skoro svi likovi, posebno supružnici Sloane, ostali potpuno nedorečeni i šuplji. 

Primjedbe