MON GARCON (2017,FRA) – 6,5/10



Filmova o otmici djece mogli smo se nagledati unedogled, a jedan od filmova s tom tematikom je i ovaj uzbudljivi triler francuskog redatelja Christiana Cariona. Moram priznati da mi opus ovog filmaša baš i nije poznat, osim filma «Sretan Božić» o događaju iz I svjetskog rata u kojem su Nijemci s jedne te Francuzi i Britanci s druge odlučili uzeti primirje pa čak i zaigrati nogomet, koji je bio i nominiran za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. I dok je taj film bio raskošna i skupa produkcija, Carion je u slučaju «Mog sina» odlučio s potpuno drukčijim principom i film je snimljen u doista minimalističkim, gotovo gerilskim uvjetima. Samo snimanje filma trajalo je tek šest dana, a pristup je bio pomalo eksperimentalan po tome što dvoje glavnih glumaca, Guillame Canet i Melanie Laurent, uopće nisu znali detalje scenarija, već samo općenitu priču filma. A priča je vrlo poznata.

Julien (Canet) i Marie (Laurent) bivši su supružnici, koji imaju sedmogodišnjeg sina Mathysa. Julienov posao je takav da stalno putuje svijetom i sina gotovo i ne viđa, što je zasigurno i dovelo do raspada njihovog braka. Iako i sam sebe uvjerava da svog jedinca bezgranično voli, Julien ga viđa jako rijetko, dok se Marie preudala i s novim mužem očekuje još jedno dijete. Možda bi Julien na sina i zaboravio da ga jednog dana bivša žena ne nazove u suzama i kaže mu kako je njihov Mathys nestao. Otišao je dječak na nekakvo logorovanje i od tada mu se izgubio trag. Tek kad shvati da je njegov sin nestao, u Julienu se očito probude očinski instinkti i on paralelno s policijom počne provoditi vlastitu istragu. I dok je policija uvjerena da je dečko negdje odlutao, Julein je uvjeren da ga je netko oteo, a prvi na listi sumnjivaca je novi muž njegove bivše žene.

Pokazao se «Moj sin» kako sasvim solidan triler iako sam se u početku pobojao da bi mogla to biti još jedna obiteljska drama o bivšim supružnicima koji lamentiraju o tome što je pošlo po zlu. Srećom, vrlo brzo iz takvih voda prebacio se «Mon garcon» u punokrvni i napeti triler u kojem se geolog ili čim se već bavi Canetov lik pretvori u gotovo liamnisanovskog akcijskog junaka i baci se u potragu za malim. Ima tu stvarno pregršt klišeja i već bezbroj puta viđenih situacija, no bez obzira na to, riječ je o zanimljivom filmu, koji pomalo podsjeća na slične holivudske filmove. 

Primjedbe