RUSHMORE (1998,SAD) - 8/10



Nakon što je njegov prvi film "Bottle Rocket" prošao prilično nezapaženo, Wes Anderson je pažnju na sebe uspio skrenuti filmom "Rushmore", humornom dramom o ekscentričnom 15-godišnjaku Maxu Fischeru (Jason Schwartzman). Max je pravi starmal, koji pohađa privatnu školu Rushmore u Houstonu, a unatoč tome što je po ocjenama jedan od najslabijih učenika u školi i prijeti mu izbacibanje, on je apsolutni rekorder po izvan nastavnim aktivnostima. Tako Max piše i režira predstave, predsjednik je školske pčelarske zadruge, urednik školskih novina, predsjednik kluba francuskog jezika, kluba UN-a, kluba skupljača poštanskih markica i novčića, kapetan debatnog tima, menadžer ekipe u lakrosu, predsjednik kaligrafskog kluba, osnivač udruženja astronomije, kapetan tima u mačevanju, dirigent u zboru, osnivač graničarskog kluba, trener kung-fu kluba, predsjednik streljačkog kluba, karting kluba, avionskog kluba i suosnivač udruge puštača zmajeva...

Vjerujem da je ovo dovoljan dokaz koliko je Max neobičan klinac, a svoju situaciju on si dodatno komplicira konstantnim svađama s direktorom škole doktorom Guggenheimom (Brian Cox). No, Max zamisli da bi se njegova situacija mogla promijeniti kad upozna ekscentričnog industrijalca i multimilijunaša Hermana Blumea (standardno odlični Bill Murray). Vrlo brzo njih dvojica postaju prijatelji, no njihovo će prijateljstvo doći u pitanje kad obojica bace oko na 30-godišnju učiteljicu udovicu Rosemary Cross (Olivia Williams). Ubrzo Max i Herman kreću u bizarno natjecanje za stjecanje njene naklonosti, a paralelno s tim Maxove ideje postaju sve luđe i luđe, bez obzira što je izbačen iz Rushmorea i prebačen je u državnu školu.

Već s ovim filmom Anderson je nagovijestio da je riječ o jedinstvenom autoru s unikatnim vizualnim i narativnim stilom, a to je potvrdio i u svojim sljedećim filmovima, koji su mu donijeli čak šest nominacija za Oscara za scenarij i režiju. Potpuno bizarni tipovi konstanta su Andersonovih filmova, koji su gotovo redovito humorne drame, a i njegovi kadrovi i tehnika snimanja i montaže teško da se mogu usporediti s bilo kojim drugim autorom. Scenarij za "Rushmore" Anderson je napisao sa svojim kolegom s fakulteta, danas poznatim glumcem Owenom Wilsonom i u njemu ima dosta autobiografskih elemenata. Jer baš poput Maxa i Wilson je bio izbačen iz privatne škole, dok je Anderson, baš poput Maxa, kao tinejdžer bio zaljubljen u puno stariju ženu. Na scenariju su počeli raditi još početkom 90-ih, a ulogu Hermana napisali su za Billa Murrayja. Iako su pretpostavljali da će do Billa jako teško doći, ispostavilo se da je Murray veliki fan Andersonovog prvog filma i pristao je ne samo glumiti u flmu, već je odlučio glumiti za miminalac, koji je iznosio oko 9000 dolara. Kad se pojavio, "Rushmore" je vrlo brzo oduševio i publiku i kritiku, koja je hvalila i Andersonov neobični vizualni stil, ali i odlične uloge Murrayja i debitanta Schwartzmana, koji je potom glumio u gotovo svim sljedećim Andersonovim filmovima. 

Primjedbe