DEATH AND NIGHTINGALES (2018,GBR) - 6/10


Eugene McCabe možda je najpoznatiji irski pisac koji je stvarao u drugoj polovici 20. stoljeća, a njegov roman "Smrt i slavuji" smatra se jednim od najvećih irskih proznih djela još od Joyceovog "Uliksa". Nažalost, friška BBC-jeva miniserijska adaptacija ovog djela teško da će dostići takav status. Možda je razlog u tome što je riječ o jednoj od onih knjiga koje je prilično teško ekranizirati, no definitivno mi je ovdje nešto ostalo nedorečeno, iako je potencijal u svakom slučaju postojao. Priča je smještena potkraj 19. stoljeća, bolje rečeno u 1885. godine u irsku provinciju, u razdoblje već ozbiljnog sektarijanstva i trvenja između katolika i protestanata u čijem su središtu tri glavna lika.

Mlađahna Beth Winters (debitantica Ann Skelly) na samom početku prve od tri epizode sanja kako će otrovati svog očuha Williama (Matthew Rhys), bogatog protestantskog veleposjednika koji je oženio njenu majku katolkinju iako je bio svjestan da je ona trudna s drugim čovjekom. No, preko toga zapravo nikada nije uspio prijeći, a kad je ona poginula, očuh je ostao sam s djevojkom. Da se naslutiti kako je ovaj ogorčeni tip s pokćerkom razvio odnos kakav baš i nije uobičajen, a nakon što ona upozna mlađahnog katoličkog zemljoradnika Liama Warda (Jamie Dornan), njih dvoje počnu planirati bijeg. I to ne bilo kakav bijeg, već im je u planu od starog cinika ukrasti svo zlato koje je on skriva, a jednom prilikom kad je bio pijan svojoj je pokćerki pokazao mjesto na kojem se nalazi.

Priča je to o ljubavi i mržnji, kao i o izdaji, no nekako je sve to djelovalo previše teatralno i užasno sporovozno za moj ukus. Posebno se to odnosi na lik mlade Beth, koja djeluje tako hladno, neprirodno, kao da je ispao iz neke predstave s početka 20. stoljeća, a ne iz modernog televizijskog filma. Daleko najbolji dojam od kompletnog ansambla na mene je ostavio iskusni Rhys, no ipak sam puno više očekivao od ove mini-serijice. 

Primjedbe