PADDLETON (2019,SAD) - 7/10



Topla, emotivna, ali i tužna drama koja je vrlo brzo nakon premijere na Sundanceu završila na Netflixu, donosi nam priču u kojoj dva glumca koja smo obično navikli gledati u humorističnim ulogama i komedijama pratimo u jednom sasvom drugom izdanju. Ray Romano i Mark Duplass su Andy i Michael, dva najbolja prijatelja i susjeda, samci koji veliku većinu slobodnog vremena provode zajedno. Skupa oni gledaju kung-fu filmove iz 70-ih, skupa svaku večer glođu pizzu, a zajedno oni svakog vikenda igraju i neobičnu sportsku igru kojoj su nadjenuli ime Paddleton. Možda bi netko pretpostavio da se tu mora skrivati neka prikrivena gay-interest priča, nema toga ovdje ni u natruhama, već je "Paddleton" iskrena, minimalistička priča o pravom muškom prijateljstvu, koje će se naći pred najvećim izazovom.

Taj izazov je, naravno, smrt. Jer već na početku saznajemo kako je mlađem od njih, Michaelu, upravo dijagnosticiran rak. I to u završnoj, terminalnoj fazi i čovjeku više nema spasa. Ostade Michaelu tako još samo nekoliko mjeseci života, što znači da će i ovom prijateljstvu između dvojice usamljenih čudaka vrlo brzo doći kraj. Kako se o smrti svi mi trudimo što manje razmišljati i uvijek nas odlazak nekog od dragih ljudi nekako zateče, kao da smo pretpostavljali i potajno se nadali da se to ipak neće dogoditi, tako i ova situacija potpuno preokrene živote obojice. I dok Michael izgleda kao da se pomirio sa svojom sudbinom, Andy je taj koji vjeruje da liječnička dijagnoza ipak ne mora biti konačna i da se nešto još stigne promijeniti. No, nakon što obojica smrt prihvate kao nešto neizbježno, krenut će oni na put kako bi nabavili koktel lijekova kojim bi si Michael trebao skratitu muke jednom kad bolovi postanu nesnosni.

Moram priznati da me ovaj film mrvicu zatekao jer iako sam pročitao kratki opis filma koji obično stoji na IMDB-u, s obzirom na glumce ipak sam očekivao ipak nešto malo manje mračnije tonove. Jasno da je kompletna priča prožeta crnim humorom i da nije "Paddleton" od prve do posljednje minute potpuni crnjak i mrakača, no film je to sa snažnim i uvjerljivim glumačkim izvedbama te Romano i Duplass suvereno i iskreno nose ovu intimnu, tužnu priču. Kad malo bolje razmislim, filmova o iskrenom i pravom muškom prijateljstvu u posljednje vrijeme baš i nema puno. Ako izuzmemo buddy - buddy akcijske filmove u kojima dva pajdaša razbijaju glave zlikovcima ili ta priča o muško - muškom prijateljstvu skrene u neke gay vode pa je i po tom pitanju "Paddleton" pravo, malo iznenađenje. Mlađi brat Duplass sam je i napisao scenarij za ovu neobičnu indie dramu skupa s Alexom Lehmannom, koji je i režirao ovaj mali, iskreni film o ostanku bez zapravo jedine osobe koja te najbolje poznaje, a da to nije bračni drug ili neki drugi član obitelji. Već pravi, iskreni prijatelj s kojim si nekad doista i bliži od same obitelji.  

Primjedbe