THE CHANGEOVER (2017,NZL) - 6,5/10





Ovaj novozelandski sf triler smješten u prije nekoliko godina potresom, a koji tjedan ili mjesec ranije suludim terorističkim napadom na dvije džamije poharan grad Christchurch još je jedan u nizu filmova za koje ni sam ne znam kako sam naletio na njih, no na kraju se pokazao kao sasvim solidan. Snimli su ne pretjerano poznati novozelandski filmaši Miranda Harcourt i Stuart McKenzie ovaj film prema navodno uspješnom romanu za tinejdžere Margaret Mathy, koji je objavljen još 1984. godine u Velikoj Britaniji, a ova je spisateljica za taj roman dobila i godišnju nagradu za najbolju britansku knjigu za djecu. Iskreno, nisam do sada čuo ni za ovu književnicu, ni za ovu knjigu, bit će kad sam bio tih godina da sam više visio po birtijama i parkićima s bocom jeftinog vina u rukama, no što sam čitao knjige za tinejdžere.

Iako je knjiga tiskana još 1984. godine, okruženje Christchurcha u filmu izgleda pomalo apokaliptično i radnja je očigledno prilagođena te smještena u razdoblje koju godinu nakon razornog potresa. Laura Chant je tinejdžerica koja kao da ima neko šesto čulo i može predvidjeti kad će se nešto loše dogoditi. Jedan od tih loših predznaka imala je i tijekom dana kada su ona i njezin mlađi brat nabasali na nepoznatog čudaka po imenu Carmody Braque (Timothy Spall), a nakon tog susreta mlađahni Jacko misteriozno se razbolio. Gotovo kao u nedavnom "Ubojstvu svetog Jelena" Jorgosa Lantimosa, koji je snimljen iste godine, malcu je sve gore i gore, a njegova sestra je jedina koja ga može spasiti. No, ukoliko u tome želi uspjeti, morat će proći kroz određenu vrstu promjene.

Pokazao se ovo kao jedan od onih malih filmova sa solidnom idejom (sad kad sam saznao da je snimljen prema uspješnoj knjizi od tuda i jasnije od kuda solidna ideja) u kojem se uz Spalla pojavljuju još neki relativno poznati glumci kao Melanie Lynsky (nedavna serija Castle Rock) te Ksena ratnica Lucy Lawless, dok se u jednoj od epizodnih uloga pojavljuje i Thomasin McKenzie, koju smo upoznali u "Leave no Trace", a kako su joj redatelji ovog filma ujedno i roditelji, njen angažman zapravo i ne čudi. "The Changeover" se ispostavio čak i kao dosta jeziv, solidno režiran, relativno zanimljiv i ipak nešto bolji nego što pokazuju prilično slabašne ocjene. 

Primjedbe