NUR GOTT KAN MICH RICHTEN (2017,NJE) - 7,5/10



Fatih Akin zasigurno je najpoznatiji njemački filmaš podrijetlom iz Turske, a upravo na njegov debitantski film "Kurz und schmerlos" iz 1998. godine pomalo podsjeća žestoki krimić njegovog mlađeg zemljaka Özgüra Yildirima "Nur Gott kann mich richten". Baš kao i Akin, i Yildirim se rodio u Hamburgu i prije petnaestak godina upravo je Akin Yildirima proglasio najtalentiranijim mladim njemačkim redateljem, no do ovog filma ovaj turkošvaben nije snimio ništa što bi mi privuklo pažnju. Ta će se situacija poslije ovog pravog žanrovskog krimića koji je smjestio na ulice Frankfurta u svakom slučaju promijeniti. Još jednom se pokazalo da je manje ponekad više i da od nepotrebnog, često i nesuvislog, mudrovanja zna zaboliti glava i Yildirim je pribjegao prilično jednostavnom receptu klasične kriminalističke priče smještene u moderni Frankfurt.

Nije sad ovaj film nešto što nikada nismo vidjeli i nije ova žanrovska priča nešto posebno originalna ili inovativna, no uspio je Yildirim snimiti uzbudljiv, napet i uvjerljiv krimić. Ricky (poznati njemački glumac Moritz Bleibtreu, koji je glumio i u nekim ranim Akinovim filmovima, a sjećamo ga se i iz "Eksperimenta" ili "Run, Lola, Run") je kriminalac koji je nakon pet godina zatvora izašao na slobodu, a nakon povratka iz zatvora on susreće starog kompanjona Latifa. Kako je Ricky zapravo i spasio Latifa od odlaska u zatvor jer ga nije cinkao nakon neuspjele pljačke, Latif mu se sada osjeća dužnim i predlaže mu da izvedu jedan "poslić" koji bi obojici trebao donijeti lovu i to na prilično lagan način. Naravno da taj "poslić" baš i neće biti tako lagan kao što se čini na prvu i da će se puno toga zakomplicirati, no uspio je Yildirim, koji potpisuje i scenarij, ovu napetu priču izvući do kraja.

U svakom slučaju pokazao se za mene "Samo bog mi može suditi" kao film puno bolje radnje od samog prilično izlizanog imena. Možda sam se pomalo i zaželio jednostavnih žanrovskih filmova, posebno krimića, no priča je ovdje suvisla, likovi su više - manje zanimljivi i uvjerljivi i nema se tome što posebno prigovoriti. Uz Bleibtraua pojavljuju se još i neki poznati njemački glumci kao što su Peter Simonischek (nedavni njemački kandidat za Oscara "Toni Erdmann", koji je doduše Austrijanac) ili Alexandra Maria Lara (Der Untergang, Rush, Control, doduše ona je Rumunjka), dok je Rickyjevog brata Rafaela odglumio mladi bosansko-njemački glumac Edin Hasanović. Uglavnom, vjerujem da oni koji inače vole uzbudljive, adrenalinske krimiće ne bi trebali biti razočarani.

Primjedbe