ON THE BASIS OF SEX (2018,SAD) - 7/10



Ovo je očito godina poznate američki pravnice i aktivistice za ljudska prava Ruth Bader Ginsburg, koja je nakon biografskog dokumentarca dobila i biografski igrani film. Režiju "On the Basis of Sex" potpisuje ugledna američka redateljica Mimi Leder (Žestoki udar, Peacemaker), dok je za scenarij bio zadužen Daniel Stiepleman. I čovjek je napravio pametnu odluku što u film od dva sata nije išao natrpavati cijeli život žene koja danas ima 86 godina, već se uhvatio za jednu epizodu iz života Ruth Bader Ginsburg. Da je manje nekad više, najbolje potvrđuje i ovaj film jer i uz taj jedan jedini detalj i uz tu epizodu iz početka 70-ih godina bez problema i onaj tko nikada nije čuo za ovu gospođu, može prepoznati njenu važnost i shvatiti tko ona zapravo jest.

RBG ovdje ipak upoznajemo sredinom 50-ih kad je bila jedna od prvih žena koje su upisale studij prava na Harvardu. Vidimo kako joj baš i nije bilo lako i ugodno, posebno jer osim što je bila žena, već je bila i majka, a uz to i Židovka, koju unatoč tome što je uz Harvard i Columbiu završila prva u klasi, niti jedan odvjetnički ured nije je želio zaposliti. Nakon kratkog uvoda iz 50-ih, priča seli u 1970. godinu i RBG upoznajemo kao sveučilišnu profesoricu, koja i dalje nije odustala od "prave" pravničke karijere. Bilo je to vrijeme borbi za ljudskih prava u Americi, kad se društvo počinjalo liberalizirati i modernizirati, no američki zakoni i dalje su bili bastion nejednakosti između muškaraca i žena. Spolna nejednakost u američkim zakonima posebno je smetala RBG i željela je to mijenjati, a kad joj se ukazala prilika, odlučno ju je zgrabila.

Godine 1970. preuzela je slučaj u kojem je čovjek iz Denvera morao zaposliti medicinsku sestru koja je brinula za njegovu staru majku da bi on mogao nastaviti raditi svoj posao. Medicinsku sestru prijavio je potom kao poreznu olakšicu, no to mu je odbijeno pošto je zakon striktno predviđao da je olakšica dostupna samo za žene, udovca, razvedenog muškarca ili muža čija je žena nesposobna za obavljati taj posao. Kako je tip bio samac koji se nikada nije ženio pa nije upadao u tu kategoriju porezna olakšica mu je odbijena, a RBG je u tom slučaju vidjela šansu kojom bi mogla osporiti brojne zakone kojima se predviđalo da je muškarac onaj koji privređuje, dok je ženina zadaća kuća i odgoj djece.

Doista se nema što prigovoriti ovo filmu jer su i Felicity Jones kao Ruth, ali i Armie Hammer kao njezin muž Martin, također uspješni pravnik, odradili sasvim dobar posao. Pristojna je i epizodna glumačka ekipa koju predvode Justin Theroux, Kathy Bathes i već pomalo zaboravljeni Sam Waterston (oni koji su gledali kultna Joffeova "Polja smrti" možda će ga se sjetiti). "On the Basis of Sex" je gotovo školski primjer kvalitetnog biografskog filma o jednoj jako zanimljivoj osobi, o ženi koja je doista i mijenjala svijet. Leder je uspjela izbjeći nepotrebnu patetiku i melodramatiku (barem u većoj mjeri), a postići emocionalni balans izbjegavajući nepotrebna kompliciranja, mudrovanja, propovjedanja i pametovanja. 

Primjedbe