REMASTERED: THE TWO KILLINGS OF SAM COOKE (2019,SAD) - 7/10



Netflix je posljednjih godina izazvao pravu malu revoluciju kad su u pitanju televizijski dokumentarci, posebno oni true-crime dokumentarci, a krajem 2018. godine tako se počeo emitirati i serijal pod nazivom "ReMastered". Ovaj serijal iza kojeg stoje braća Jeff i Michael Zimbalist istražuje neke mitove i misterije vezane uz poznate glazbenike te nudi pomalo drukčiji uvid u njihove likove i djela u odnosu na klasične biografske dokumentarce. Obično bi u svim tim filmovima priču gradili oko jednog specifičnog, a možda ne toliko poznatog događaja vezanog uz neku osobu pa se tako epizoda o Bobu Marleyju vrti oko pokušaja atentata na njega 1976. godine. Priča o Johnnyju Cashu gradila se oko njegove povezanosti s američkim predsjednikom Richardom Nixonom, a ovaj se film vrti oko ubojstva poznatog afroameričkog pjevača i aktivista Sama Cookea u prosincu 1964. godine.

Cooke je bio poznati američki pjevač kojeg su nazivali i krajem soula, a na prijelazu iz 50-ih u 60-e godine bio je drugi najpopularniji američki pjevač nakon Elvisa Presleyja. Nizao je čovjek hit za hitom, a doprinijeo je i usponu drugih poznatih crnačkih glazbenika kao što su Aretha Franklin, Bobby Womack, Al Green, Curtis Mayfield, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Otis Redding ili James Brown. Osim toga, Cooke je svoju slavu i svoj utjecaj odlučio iskoristiti tako što je bio istaknuti član pokreta za ljudska prava početkom 60-ih i prijateljevao je s Mohammadom Alije i igračem američkog nogometa, kasnije i glumcem, Jimom Brownom. No, Cooke je među prvima i shvatio kako funkcionira glazbena industrija te da samim izvođačima pripadaju mrvice, dok izdavači, menadžeri i ostali džabalebaroši kupe veliku većinu kolača.

Odlučio je to čovjek promijeniti i pokrenuti vlastitu diskografsku kuću u kojoj su se trebale naći mnoge nadolazeće zvijezde, no svoj plan nikada nije uspio realizirati pošto je u 34. godini ubijen u motelu u Los Angelesu. Ovaj dokumentarac ne bavi se samo pitanjem tko je (fizički) ubio Sama Cookea, već i tko je potom odlučio zatrti njegovo naslijeđe i važnost pošto su danas rijetki oni koji uopće i znaju za ovog glazbenika. Kako bi postigli željeni učinak i izbjegli upadanja u zamku snimanja klasičnog biografskog sladunjavog dokumentarca o glazbenicima, autori serije odlučili su priču o Cookeu (a vjerojatno i o ostalim glazbenicima u serijalu) usmjeriti na način da njihovu glazbu predstave kao sredstvo za postizanje društvenih promjena. 

Primjedbe