VIOLENTIA (2018,KAN) - 6,5/10



Ovoj niskobudžetnoj kombinaciji SF-a, horora, drame i trilera po svemu sudeći me privukla nerealno visoka ocjena na IMDB-u (8.8 dok ovo pišem na uzorku od petstotinjak duša, no u međuvremenu je "pala" na još uvijek previsokih 7,1). I nije to prvi, vjerojatno ni zadnji film kojem se na ovaj ili onaj način napumpava ocjena te sam i pretpostavio da "Violentia" vjerojatno i nije toliko dobar, čak sam se pribojavao da bi se moglo raditi o klasičnom niskobudžetnom trešu, no na kraju se ovaj film pokazao kao sasvim solidan. "Violentia" je još jedan u nizu filmova u kojima se promišlja budućnost i pokušava zamisliti na koji način bi se moglo obračunati s određenim problemima u društvu, ovaj puta s problemom nasilnih, sociopatskih ubojica. Jer glavni junak filma, dr. Adam Anderson stručnjak je u nanobiotehnologiji i njegova životna misija je razviti rješenje za poremećaje sa sjećanjem.

On je izumio revolucionarnu tehnologiju kojom može ciljati i ponovno kreirati određena sjećanja, no njegova istraživanja naglo su prekinuta nakon što je vlada ukinula financiranje i prebacila ih na istraživanje rješenja za nasilne zločine koji postaju sve učestaliji. Našem znanstveniku tako pristupi doktorica s nekakvog instituta i ponudi mu mogućnost nastavka financiranja njegovog rada, no pod njihovim uvjetima i ponudi mu da svoj izum može testirati na živom čovjeku. I to ne bilo kakvom čovjeku, već potpunom psihopatu, nasilnom ubojici i sadistu, koji je usput i sin senatora koji je odobrio financiranje cijelog projekta. Njihova misija sada je zaroniti duboko u psihopatovu podsvjest i pokušati pronaći okidač za njegovo devijantno ponašanje, a krajnji cilj ovog istraživanja je pronaći univerzalno rješenje za slične manijake.

Naš doktor ima i određenih moralnih dilema jer prčkanje po nečijem mozgu kako bi mu se otklonili nasilnički impulsi po njemu se kosi sa slobodom izbora, a kako vrijeme prolazi postaje sve jasnije da je cijelo istraživanje zapravo nešto sasvim drugo od onoga što mu je predstavljeno. Iako je u svakom kadru, od potpuno anonimnih glumaca i do svega ostalog posve jasno da je "Violentia" niskobudžetni B film, njegov autor, debitant Ray Raghavan uspio je zaokružiti sasvim solidnu priču koja u sebi skriva i neka sasvim ugodna iznenađenja. Obrađuje ovaj film tematiku sličnu puno poznatijim filmovima kao što su "The End of Violence" Wima Wendersa, Trumbullov "Brainstorm" ili kultna Kubrickova "Paklena naranča" i unatoč tome što zasigurno ne opravdava baš toliko visoku ocjenu na IMDB-u, ne treba ga ni samo tako odbaciti.

Primjedbe