AFTER THE WEDDING (2006,DAN) - 9/10



Susanne Bier Danskoj je filmom "Haevnen / In a Better World" donijela posljednjeg od tri Oscara, a vrlo blizu bila je i sa svojim prethodnim filmom "Nakon vjenčanja". Ova emotivna i potresna drama na kraju je ostala "samo" na nominaciji za najbolji film izvan engleskog govornog područja jer je Oscara Njemačkoj donio ipak bolji "Život drugih". No, bez obzira što se nije okitio prestižnom nagradom, "After the Wedding" je briljantna priča kojom je potvrđeno da je Danska doista mala zemlja za velike filmove. Uskoro bi ovaj film trebao dobiti i svoju američku inačicu, a prihvatili su je se poznata američka glumica Julianne Moore i njezin muž, scenarist i redatelj Bart Freundlich, što sugerira da ovo možda i neće biti jedan u nizu generičkih i nepotrebnih remakeova.

"Nakon vjenčanja" jedan je od onih filmova prepun iznenađenja i ukoliko će se pristupiti tek klasičnom kopiranju priče premještene u neko drugo okruženje, tada će to definitivno biti još jedan u nizu potpunih promašaja. Nekako sam skeptičan po tome da remake može nadmašiti original, koji se isticao i fantastičnom glumačkom postavom koju su predvodili genijalni Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen i Rolf Lasgaard. Mikkelsen je 40-godišnjak po imenu Jacob Petersen, Danac koji živi u Indiji i koji je život posvetio humanitarnom radu. U Indiji je otvorio i sirotište, hrani čovjek na stotine nezbrinute djece, no kako to već obično biva sa sličnim projektima, teško je osigurati novac da bi sve to dugoročno funkcioniralo.

Jacob u Danskoj nije bio već dvadesetak godina, no ondje se sada mora vratiti jer mu se javila danska korporacija koja je spremna financijski poduprijeti rad sirotišta i spasiti projekt od bankrota. Vlasnik te korporacije Jörgen osobno želi upoznati Jacoba kako bi se pobliže upoznao s njegovim radom. No, kad Jacob jednom stigne u Dansku shvati da Jörgen još nije čvrsto odlučio poduprijeti rad njegove fondacije, nego o tome tek mora odlučiti te poziva Jacoba na vjenčanje svoje kćeri koje se održava već sutradan. Odlazak na vjenčanje potpuno će promijeniti Jacobov život jer će shvatiti da se za vrijeme dok se on "skrivao" u Indiji, u Danskoj bez njegova znanja događalo nešto iznimno bitno za njega, iznimno bitno o čemu on uopće ništa nije znao. Bit će to tek prvo u nizu iznenađenja u ovom iznimno emotivnom i humanističkom filmu.

Primjedbe