BOOKSMART (2019,SAD) - 7/10





Olivia Wilde (Dr. House, Vinyl) posljednja je u nizu poznatih glumaca ili glumica koji su se odlučili barem privremeno prebaciti na režiju, a za njezin režijski debi mora se priznati da je i više nego simpatična i zabavna, coming-of-age tinejdžerska komedija. Iako je i priča o dvije štreberice, Amy (Kaitlyin Dever) i Molly (Beanie Feldstein), jedna od onih klasičnih teen-komedija prepunih klišeiziranih i stereotipnih situacija, ovaj puta svemu tome uspjelo se udahnuti ponešto svježine tako da "Booksmart" svakako odudara od sličnih sadržaja koji su se pojavljivali posljednjih godina. Scenarij za ovaj film napisao je pravi mali ženski tim i ovaj je scenarij godinama kružio američkim filmskim krugovima, više puta se osvježavao i nadopunjavao. Sve dok ga se nije dokopala Katie Silberman, koja je posljednja angažirana kako bi mu dala završni koncept.

Upravo je ona došla na ideju da bi u prvi plan mogla staviti dvije stereotipne štreberice koje nitko od kolega u školi ne voli i s kojima se nitko ne želi družiti jer one uopće nisu zabavne. Amy i Molly su tako cijelo svoje srednjoškolsko obrazovanje podredile marljivo se pripremajući za fakultet. Nisu one ni izlazile, družile se s vršnjacima, sve društvene kontakte i što ide s tim potpuno su zanemarile, nadajući se kako će one biti te koje će se posljednje smijati jednom kad upadnu na neki od "Ivy League" sveučilišta. No, zadnjeg dana njihovog srednjoškolskog obrazovanja, svijet će se za Molly i Amy doslovno srušiti kad shvate da su gotovo svi njihovi školski kolege također upali na željene fakultete. Svi oni koje su smatrali gubitnicima koji su partijajući, izlazeći i zabavljajući profućkali svoju budućnost, zapravo su u istoj poziciji kao i one, koje se nisu družile s nikim osim jedna s drugom.

Kad shvate da je njihov koncept bio potpuno promašen i da su se svega odrekle uzalud, one barem zadnji dan škole odluče provesti zabavljajući se i izlazeći. No, problem je što se niti jedna od njih zapravo i ne zna zabavljati pa će curke upasti u razne za njih do tada nepoznate situacije. Iako imamo tu apsolutno sve stereotipne situacije vezane uz alkohol, droge, seks, roditelje, najneugodnije situacije koje su se događale tinejdžerima u sličnim filmovima, uspjelo se u "Booksmartu" dobiti na svježini i ne upasti u stotinu puta viđenu zamku. Jasno, nije to sada ni nešto senzacionalno i nevjerojatno, no definitivno je zabavno, duhovito, nije suviše plitko i posve je u duhu s vremenom. 

Primjedbe