DARK FIGURE OF CRIME (2018,KOR) - 7/10



Još jedan uzbudljiv krimić stiže nam iz Južne Koreje, a ovaj film zasnovan prema istinitim događajima snimio je debitant Tae-Gyoon Kim. Ovaj je film inspiriran ondje očito iznimno popularnom televizijskom emisijiom "Unanswered", koja se bavi neriješnim zločinima u dragoj nam Koreji, a jedna emisija obrađivala je priču ubojstava iz drugog po veličini korejskog grada Busana. Tako u ovom filmu imamo psihopatskog ubojicu koji završava u zatvoru zbog ubojstva djevojke, koji odlučuje jednom istražitelju priznati još nekoliko ubojstava koja je počinio, a koja su se do tada smatrala neriješenim. Istražitelj čiji je brat bogati industrijalac odlučuje psihopatu plaćati za informacije koje bi ga mogle dovesti do odgovora, no jasno da se uskoro ispostavlja da je ovaj ubojica vrlo inteligentan tip koji na ovaj način pokušava manipulirati istragom kako bi situaciju okrenuo u vlastitu korist.

Jasno da sasvim legitimno pitanje koje bi si svatko normalan postavio glasi "zašto bi netko, makar bio i potpuno lud, priznavao takve stvari", no uspjeli su Koreanci još jednom izvesti zanimljivi triler s pregršt iznenađenja i twistova, tako da bi oni koji i inače vole ovakve uzbudljive krimiće trebali biti zadovoljni. Polučio je "Dark Figure of Crime" prilično uspjeh na korejskim kino blagajnama te je zaradio gotovo 30 milijuna dolara. Daleko najbolji dio filma je igra mačke i miša između ubojice i bogatog istražitelja, čovjeka koji je čvrsto odlučio riješiti te zločine, a i prije no što se pojavio u kinima, ovaj je film izazvao brojne kontroverze. Prva se dogodila kad je cenzorska komisija filmu dala oznaku da nije primjeren mlađima od 18 godina pa je u zadnji čas iz filma izbačeno dvije minute kako bi ga mogli pogledati i oni nešto mlađi.

No, u puno većim problemima ovaj se film našao jer je desetak dana prije premijere filma, sestra jedne od žrtava iz filma, sudu u Seoulu uputila zahtjev da se zabrani prikazivanje "Mračne figure kriminala". Ona se žalila jer producenti nisu tražili dopuštenje obitelji prije no što su krenuli raditi priču o i dalje neriješenom ubojstvu njenog brata, a već dan kasnije producentska ekipa se ispričala. Samo tri dana prije kino-premijere na sudu je održano prvo ročište na kojem se odlučivalo hoće li film doista biti zabranjen, no na kraju se sve sretno završilo jer su obitelji povukle prijave kad su shvatile da je jedna od motivacija ovog filma bilo otvaranje tematike neriješenih zločina. 

Primjedbe