ES ESMU SEIT (2016,LAT) - 8/10



Bila je ova potresna, životna drama koja je ujedno bila i latvijski kandidat za Oscara, vjerojatno najbolji film koji sam ikada pogledao, a da stiže iz ove pribaltičke zemlje. Izbor doduše i nije bio težak pošto i nisam pogledao toliko puno latvijskih filmova, no ako nagrade za najbolji film, scenarij i glavnu glumicu (izvrsna Elina Vaska kao buntovna i nesretna 17-godišnjakinja Raja) u izboru za latvijski film godine možda i nisu posebni smjerokaz, "Mellow Mud", kako glasi engleski naziv filma "Es esmu šeit", dobio je nagradu Kristalni medvjed, odnosno nagradu žirija djece / mladih na festivalu u Berlinu. Mladi Nijemci očito su se uspjeli senzibilizirati s ovom doista izvrsnom dramom o životu njihovih vršnjaka u seoskoj kolibi negdje duboko u latvijskoj provinciji, što i ne čudi jer je tematika ovog filma ipak univerzalna.

Usamljenost, nemoć, odbačenost, sve su to problemi s kojima se susreću mnogi, ne samo u Latviji, već u cijelom svijetu, a Raju i njenog 13-godišnjeg brata Robisa upoznajemo dok preko blatnjavih puteva i močvara kilometrima kroče prema školi. Saznajemo ubrzo da oni žive u derutnoj drvenoj kući daleko od civilizacije, na propalom imanju s bakom, koja bi najradije tu kuću i imanje prodala. Da se naslutiti da si je Rajin i Robisov otac, poljoprivrednik, oduzeo život zbog nemogućnosti vraćanja kredita, a nakon toga napustila ih je i majka, koja je otišla živjeti u London. Zbog teške životne situacije, socijalna služba vrlo je blizu da ih oboje smjesti u sirotište, a Rajina misija je nekako sve to izgurati još nekoliko mjeseci kad treba postati punoljetna i kada može postati legalna skrbnica za svog nestašnog i potpuno zapuštenog brata.

Priliku za bijeg iz ove naizgled bezizlazne situacije Raja će vidjeti u olimpijadi iz engleskog jezika, koja se održava u Londonu. Iako baš i nije najbolja učenica, Raja će se nekako uspjeti izboriti za natjecanje, a usput će se upustiti i u neprikladnu vezu s mladim nastavnikom engleskog jezika. Već spomenuta Vaska koja je utjelovila Raja doslovno nosi cijeli ovaj film i ponajviše zahvaljujući njoj "Es esmu šeit" djeluje toliko upečatljivo i stvarno. Tmurno je i kompletno okruženje u kojem se ova djevojka nalazi, koje dodatno utječe na cjelokupni osjećaj bespomoćnosti i besperspektivnosti, očaja iz kojeg se gotovo nemoguće izvući. Podjednako je fascinantno bilo pratiti i odrastanje Raje iz bijesne, ljute, buntovne, izgubljene i nesretne djevojke u odgovornu mladu ženu koja će se morati nositi sa životom i odgovarati za posljedice svojih poteza i odabira te sve ono što radi, radi isključivo zato jer vjeruje da je to najbolji mogući izbor. 

Primjedbe