PROJECT GUTENBERG (2018,CHN) - 6/10



Bio je ovaj akcijski krimić veliki hit na kineskim kino blagajnama zaradivši samo ondje više od 150 milijuna dolara, a tako nešto i ne čudi jer je "Mo seung" ili "Project Gutenberg", kako glasi zapadnjački naziv ovog filma, klasični blockbuster. Njegov autor Felix Chong hongonški je scenarist koji se posljednjih godina prebacio i na režiju, a da zna osmisliti pravi krimić, pokazao je čovjek sa legendarnim korejskim "Infernal Affairs", koji je napisao zajedno sa stalnim suradnikom Alanom Makom. Po ovom kultnom filmu o policajcu ubačenom u mafiju i mafijašu ubačenom u policiju, poznati remake "Departed" kasnije je snimio Martin Scorsese i unatoč što je ovaj genijalni američki filmaš ovoj priči dao svoj štih i novu svježinu, pomalo je žalosno što je jedan od najvećih američkih filmaša svih vremena jedinog Oscara osvojio za remake.

Nažalost, sve ono što je funkcioniralo dobro i bilo potpuno inventivno u najpoznatijem Chongovom filmu ovdje ne drži vodu iako je evidentno da se pokušao primijeniti isti recept. Snimljen je "Project Gutenberg" pod velikim utjecajem zapadnjačke kinematografije, posebno krimića kakvi su se snimali u posljednjih dvadesetak godina kao što su "Usual Suspects", "Ocean's 11" ili "Snatch". Ono što je u prvoj polovici filma izgledalo da bi moglo biti prava hongkonška krimi saga u jednom trenutku se počinje raspadati i pomalo se izgubio Chong u pretjerivanjima i naivnostima. Cijela situacija se na koncu pokušala izvući nevjerojatnim preokretima i nesuvislostima kojima se ionako pretjerano komplicirana situacija dodatno nastavila komplicirati, tako da je sve rezultiralo posve neuvjerljivim i zbrkanim filmom.

Šteta, jer sama ideja bila je sasvim dobra i u početku je priča pomalo podsjećala na kultne Singerove "Privedite osumnjičene". Majstor krivotvorenja Lee Man (Aaron Kwok, tip kojeg nazivaju i hongkonškim Johnom Travoltom) stiže u zatvor u Hong Kongu, a ondje policija istražuje seriju ubojstava i pljački, iza kojih se krije misteriozni kriminalni mastermind poznat samo kao Slikar (legendarni kineski glumac Chow Yun-fat), a Lee je jedini koji policiju može dovesti do njega. Iako ga Lee odbija izdati tvrdeći da će im svima tada život biti u opasnosti, on ipak inspektorima odlučuje ispričati svoju priču od samih početaka. Otkako je još 90-ih u Vancouveru bio siromašni slikar koji je zarađivao izradom krivotvorina, a tako je do njega došao i Slikar te je Lee ubrzo postao član njegove krivotvoriteljske kriminalne organizacije koja se sprema odraditi jedan iznimno ambiciozan i opasan poslić. 

Primjedbe