T-34 (2018,RUS) - 6,5/10




Iz Rusije nam stiže jedan raskošni ratni spektakl, film koji je svojevrsni odgovor na američki "Fury" otprije nekoliko godina i u kojem je u središtu pažnje tenkovsko ratovanje, što sugerira i sam naziv filma. Jer T-34 poznati je model sovjetskog tenka, koji je na samom početku II svjetskog rata bio jedan od superiornijih tenkova na "tržištu", što su potvrdili i njemački generali Paul Kleist i Heinz Guderian. Iako su kasnije verzije tenkova koje su se pojavile u II svjetskom ratu bile brže, učinkovitije i kvalitetnije, upravo su dobrim dijelom zahvaljujući sjajnim performansama T-34 sovjeti uspjeli zaustaviti nacističko nadiranje na istok. U njemačkom zarobljeništvu tako će već na samom početku rata završiti mladi zapovjednik tenkovske posade Nikolaj Ivuškin (Aleksandar Petrov).

Kad shvati da je Ivuškin bio zapovjednik tenkovske posade, zapovjednik logora Klaus Jäger (Vinzenz Kiefer u ulozi još jednog od onih pravo dijaboličnih nacista, teatralnih zlikovaca koji za doručak jedu malu djecu, a za večeru i tinejdžere) odluči organizirati vojnu vježbu u kojoj će mu Ivuškin i njegova posada poslužiti kao svojevrsni glineni golubovi. Organizirat će Jäger tako paradu u kojoj će Ivuškinu dati na upravljanje posadu i jedan stari, zarobljeni T-34, a s druge strane naći će se nekoliko njemačkih tenkova. no, lukavom Ivuškinu ta će vježba, uz pomoć prevoditeljice Anje (Irina Starshenbaum) poslužiti kao prilika za spektakularni bijeg iz zatvora. Tehnički je "T-34" izvrstan i akcijske sekvence su izvrsne, s puno specijalnih efekata i matriksovskim usporenim snimkama u kojima vidimo sve te tenkovske projektile kako izlaze iz cijevi i potom pogađaju ili promašuju svoje mete.

Jasno da je ovo jedan od onih tipičnih, populističkih ratnih filmova, koji se svojom junačkom demagogijom ne razlikuju od nekad u Jugi popularnih partizanskih filmova u kojima su likovi potpuno crno - bijeli. Dobri, junački crvenoarmijci s jedne strane i zli nacisti s druge strane, gotovo pa klasični akcijski film potpuno u stilu onih koji desetljećima dolaze iz Amerike. Film je to koji se gleda bez previše razmišljanja i koji nema nikakve veze sa stvarnim događajima. Posve je očito da se na produkciji "T-34" nije štedjelo, a budžet od desetak milijuna dolara višestruko je oplođen pošto je ovaj ratno - akcijski spetakl u ruskim kinama zgrnuo više od dvije milijarde rubalja ili tridesetak milijuna dolara. Ljubitelji žestoke akcije s ovim tenkovskim filmom zasigurno neće promašiti. 

Primjedbe