ANOTHER DAY OF LIFE (2018,ŠPA-POLJ) - 8/10



Ovaj neobičan hibrid animiranog i dokumentarnog filma nastao u španjolsko - poljskoj koprodukciji snimljen je prema istoimenom nefikcionalnom romanu poljskog ratnog reportera Ryszarda Kapuscinskog i vodi nas u 1975. godinu, na početak građanskog rata u Angoli. Kapuscinski je bio jedan od rijetkih ratnih izvjestitelja koji je odlučio ostati u Angoli nakon odlaska portugalskih kolonizatora i izvještavati o onome što se ondje zbivalo. A ondje se zbivalo mnogo toga jer odmah čim su se Portugalci povukli izbio je krvavi građanski rat, koji je s prekidima potrajao sve do 2002. godine. Nakon vijetnamskog rata, Angola je tada postala novi šahovski poligon Hladnog rata između SAD-a i SSSR-a i svaka je strana podržavala jednu opciju u građanskom ratu. Dok su Sovjeti nominalno stali iza revolucionarnog MPLA, kojeg je podržavalo gotovo 90 posto stanovnika, Amerikanci su stali iza centrističke UNITA-e.

I dok su prije stjecanja neovisnosti stanovnici Angole sanjali o slobodi i jednakosti i vjerovali da je doba kolonijalizma prošlo, jasno da su dekolonizacija i nezavisnost i danas ostali mrtvo slovo na papiru. Posebno jer je Angola zemlja bogata prirodnim resursima kao što su nafta, plin, ali i dijamanti pa time i ne čudi da su na nju oko bacili mnogi. Nakon što je postalo izvjesno da će građanski rat biti dugotrajan i krvav, Kapuscinski je odlučio iz prijestolnice Luande otići na jug, gdje je situacija bila najopasnija. U ovom neobičnom filmu pratimo njegove stvarne pustolovine i izvještavanje o konfliktu, a Kapuscinski je bio prvi izvjestitelj koji je objavio kako je vojska Južna Afrike uz podršku CIA-e prešla granicu i uključila se u rat na strani UNITA-e.

Paralelno s njegovim pustolovinama i opasnostima kroz koje je prolazio koje pratimo u animiranom obliku, autori, odnosno španjolsko - poljski redateljski dvojac Raul de la Fuente i Damian Nenow pronašli su i još uvijek žive svjedoke vremena i ljude koji su u ratom poharanoj Angoli upoznali poljskog izvjestitelja. Tako da se animirani i dokumentarni dio stalno izmijenjuju, a iako ta kombinacija na prvu možda djeluje čudno i neobično, sasvim su se fino uspjeli stopiti. Zanimljivo je kako je ovaj film osvajao nagrade i u konkurenciji animiranih i dokumentarnih filmova pa je tako u Cannesu bio kandidat za najbolji dokumentarac, dok je u Španjolskoj dobio Goyu za najbolji animirani film godine. Bio je film koji se može pronaći i pod španjolskim nazivom "Un Dia mas con Vida" nominiran i za najbolji europski animirani film godine, dobio je nagradu publike na uglednom festivalu u San Sebastianu, a u svakom slučaju za "Another Day of Life" se može reći da je dostojan hommage jednom važnom i velikom čovjeku.

Primjedbe