CARBONE (2017,FRA) - 7,5/10



Antoine Roca (Benoit Magimel) poduzetnik je iz Francuske u ozbiljnim problemima. Uspio je čovjek tvrtku koju je još prije 30 godina pokrenuo njegov otac dovesti na rub bankrota i doslovno je pitanje trenutka kad će morati staviti ključ u bravu. U uvodnim scenama vidimo kako mu banke odbijaju dati zajam koji bi produžio nadu u spas poduzeća, no vrlo brzo shvaćamo da je Roca tipični bonvivanski poduzetnik kakvih smo se na vagone mogli nagledati na našim prostorima. Oženio je on kćerku pariškog multimilionera židovskog porijekla (Gerard Depardieu, koji je iz filma u film sve deblji, imam osjećaj da bi u jednom od sljedećih filmova doslovno mogao eksplodirati, kao onaj debeljuco iz Monty Phytonovog "Smisla života"), no stari je otpočetka shvatio da je Roca najobičnija prijevara, muljator i niškoristi koji upropasti sve čega se dotakne.

Ipak, vrlo brzo Roca će pronaći način ne samo kako da svoju tvrtku izvuče iz dugova, već i kako se u kratkom roku basnoslovno obogatiti. Jasno da to neće biti legalno, već će ovaj poduzetnik preko svojih prijatelja povezanih s kriminalnim podzemljem otkriti shemu preko koje će izvući stotine milijune eura. Snimljen je ovaj film prema stvarnim događajima, iako je, jasno, dosta doga dramatizirano, pošto će se "Carbone", odnosno "Ugljik" pretvoriti u žestoki krimić gotovo u stilu "Scarfacea". Uz Rocu će se u ovom sustavu prijevara okupiti i korumpirani policajci, arapski kriminalci, a fine pare će svi oni zgrnuti na račun kvota emisija ugljika koje je EU 2005. godina propisala za kompanije.

Kako bi se smanjila emisija štetnih plinova u atmosferu, EU je subvencionirala i kreditirala kompanije koje bi potom prodavale ili kupovale te kvote ovisno o njihovim potrebama. Za razliku od drugih EU država, Francuska je na te kredite uvela poreze, a brojni prevaranti u tome su vidjeli priliku. U inozemstvu su kupovali kredite i prodavali ih na francuskom tržištu, no poreze nisu plaćali, već bi samo dalje taj novac reinvestirali u daljnje investicije. Fiktivne tvrtke otvarale su se po cijelom svijetu, i u kratkom roku opralo se ukupno 1,6 milijardi dolara. No, kako to obično biva, kad se okreće veliki novac, prilično je teško to sakriti od znatiželjnih ušiju pa će tako i Roca i njegovo društvance (a okružio se pravim idiotima) shvatiti da to baš ne ide samo tako jer će i neki opasni kriminalci poželjeti dio kolača.

Francuski glumac i redatelj Olivier Marchal, koji potpisuje scenarij i režiju "Carbonea" i ranije se dokazao kao pravi majstor za uzbudljive i napete krimiće, a s ovim filmom to je samo potvrdio. Potvrdio je i ovaj triler da je pohlepa jedan od glavnih pokretača ljudskog ponašanja i na primjeru ovog posrnulog poduzetnika vidimo da kad jednom uđeš u taj začarani krug, natrag nema. Vidimo i ovdje koliko su svijet poduzetništva i svijet kriminala duboko premreženi i kako su razlike ponekad jako teško uočljive, ali vidimo i kad su prijevare i mažnjavanje novca u pitanju, granice ljudske mašte beskonačnije su od svemira. 

Primjedbe