DER BUNKER (2015,NJE) - 6,5/10



"Bunker" je jedan od najbizarnijih i najneobičnijh filmova koji su se mogli pogledati posljednjih godina, a ovu grotesku žanrovski bi se moglo smjestiti negdje između drame, fantazije, horora i crne komedije. Ova uvrnuta i potpuno apsurdna priča o djetinjstvu, odrastanju i obrazovanju zbiva se isključivo u jednom interijeru, bizarnom domu obitelji kojoj će se doseliti Student (Pit Bukowski). Tko je zapravo student, kako će on, pobogu, od svih mjesta na svijetu završiti u bunkeru u kojem živi uvrnuta obitelj u odnosu na koju obitelj Adams djeluje pristojno i fino, zapravo nije ni važno. Tražeći mirno mjesto kako bi se mogao usredotočiti na svoj istraživački rad, Student će se privremeno naseliti u sobi bunkera, koji nastanjuju mama, tata i maleni Klaus. Ovo "maleni" kod Klausa treba shvatiti doslovno jer navodno osmogdišnjeg dječaka glumi odrastao čovjek (tek 161 cm visoki njemački glumac Daniel Fripan), koji ne izgleda ništa mlađe od svojih roditelja.

Zašto ova groteskna obitelj uopće živi u izoliranom bunkeru usred šume, također nije poznato, no čim se naseli ovoj obitelji, Student shvaća da ondje ništa nije normalno. Klausa njegov otac obrazuje kod kuće, a roditelji sanjaju da će ovaj dječak jednog dana postati ni manje, ni više nego predsjednik Amerike. Cjelokupna Klausova nastava podrazumijeva bubanje napamet glavnih gradova, a ni to mu baš ne ide od ruke jer "dječak" koji još sisa, lupeta kako mu šta padne napamet. Kako bi platio stanarinu, roditelji odlučuju da bi Student mogao postati tutor njihovom sinu, a situacija će početi postajati sve luđa i uvrnutija. Ispostavit će se tako da u maminoj nozi živi demon koji upravlja životima svih ukućana, između ostalog, a za svoj scenarističko - redateljski debi, njemački filmaš očito grčkih korijena Nikias Chyrssos dobio je i brojne nagrade.

Debitirao je "Der Bunker" na festivalu u Berlinu, a vjerujem da bi ovaj film mogao biti zanimljiv onima koji vole potpuno nadrealne, avangardne priče uz koje moraš ozbiljno razmišljati što je pjesnik htio reći i što je htio postići. Ističe se "Der Bunker" uvrnutim, crnim humorom, misterioznošću, a ujedno ga se može promatrati i kao prilično iščašenu parabolu za društvo i obrazovni sustav, koji u nekim dijelovima svijeta očito, dopušta ljudima da svoju djecu obrazuju kod kuće. Kad nema pristupa svojim vršnjacima i kad je izolirano od ostatka svijeta, tada će to dijete jako teško postići nešto u životu, ma koliko roditelji bili ambiciozni i sposobni, jednostavno iz razloga jer neće uspjeti razviti socijalne vještine. Naravno da je u slučaju Klausa ta situacija posve karikirana, i njegovim izgledom, ponašanjem i apsolutnim neznanjem, a ispostavit će se da je on najmanje nenormalan član ove obitelji. "Der Bunker" je jedan od onih mračnih, totalno bolesnih i bizarnih užitaka. 

Primjedbe